El càncer de pulmó és la principal causa de mort per càncer al món i representa un problema greu de salut pública: s’estima que anualment moren més pacients per càncer de pulmó que per càncer de mama, còlon i pròstata junts. Aquest càncer es desenvolupa en les cèl·lules de les vies respiratòries i els bronquis. Quan aquestes cèl·lules perden la capacitat de mort programada, llavors creixen i es reprodueixen de forma incontrolada, i desenvolupen la capacitat d’implantar-se en altres teixits o òrgans, cosa que es coneix com metàstasi i que causa l’avanç de la malaltia.

El sistema immunològic: el protector contra el càncer

Els tumors desenvolupen nombroses formes de suprimir i evadir el sistema immune, i això els confereix la seva capacitat de créixer de manera descontrolada. En aquest context, una de les estratègies més prometedores i avançades en termes de desenvolupament clínic és la immunoteràpia, que estimula el sistema immunològic perquè reconegui i elimini el tumor. El concepte d’immunoteràpia es remunta a finals del segle xix, quan William B. Coley va observar una reducció del tumor (sarcoma de teixits tous) després d’injectar productes bacterians al voltant del tumor. Des de llavors, moltes de les observacions han estimulat la recerca sobre estratègies que tenen com a objectiu induir respostes antitumorals específiques i s’han observat grans beneficis en certs tipus de tumor, com és el melanoma.

Segons el Dr. Santiago Viteri, Este enlace se abrirá en una ventana nuevade l’Institut Oncològic Dr. Rosell,Este enlace se abrirá en una ventana nueva integrat a l’Hospital Dexeus, del Grup Quirónsalud, «tot i els recents avenços en el tractament amb immunoteràpia d’altres tipus de càncer, fins fa molt poc el càncer de pulmó es considerava un tumor immunoresistent. Tanmateix, recentment s’han presentat uns resultats esperançadors d’assajos clínics que confirmen el benefici de la immunoteràpia en qualsevol subtipus de càncer de pulmó». L’estudi Checkmate 017 va avaluar 272 pacients diagnosticats amb carcinoma escamós de pulmó després que hagués fallat el tractament amb quimioteràpia. El fàrmac nivolumab (Opdivo®, una forma d’immunoteràpia) va millorar la supervivència amb menys efectes adversos en comparació de Taxotere® (quimioteràpia). No obstant això, encara s’ha d’establir quins pacients es podrien beneficiar més amb aquest tractament i en quin moment de la malaltia convé aplicar-lo.

L’Opdivo® ja està disponible per al tractament del melanoma, però encara no ha estat aprovat per l’Agència Europea del Medicament ni l’Agència Espanyola del Medicament per tractar el càncer de pulmó, per la qual cosa la seva utilització per a aquest tipus de tumor actualment es troba restringida als assajos clínics.Este enlace se abrirá en una ventana nueva

Després de molts anys d’absència d’alternatives per abordar el càncer de pulmó, ara la immunoteràpia sembla ser una via prometedora i amb tendència a marcar un canvi important en el tractament dels pacients amb càncer, no només de pulmó sinó de la majoria de tumors.

Les possibilitats d’èxit en el tractament del càncer depenen en bona mesura de trobar la teràpia, o combinació de teràpies, adequada per a cada pacient. Al Laboratori d’Oncologia MolecularEste enlace se abrirá en una ventana nueva de l’Institut Oncològic Dr. Rosell s’analitzen els gens de cada pacient mitjançant proves moleculars per determinar el subtipus de càncer i així seleccionar el tractament més eficaç per a cada cas.