L’Hospital Quirónsalud Barcelona és el primer centre priva català en implantar un marcapassos "micra". Aquest dispositiu, que ha arribat fa ben poc a Espanya, només està disponible en molt pocs centres públics. Es tracta del marcapassos més petit del món. Té forma de càpsula, no porta cables i no cal fer cap operació quirúrgica per a implantar-lo; es preveu que d’aquí a pocs anys substitueixi els marcapassos convencionals.


Aquests minimarcapassos, de 0,8 cm, funcionen igual que els tradicionals; es tracta de marcapassos unicamerals (d’una sola cambra) que eviten les complicacions associades als dispositius actuals. A través de l’artèria femoral, s’introdueix un catèter que allibera la càpsula quan aquesta arriba al cor, concretament al ventricle. Un cop que hi està implantada, simplement se’n retira el catèter i el marcapassos es manté ancorat al ventricle, sense cap molèstia per al pacient ni necessitat de cura posterior. Aquest procés dura tan sols entre 30 i 60 minuts i el pacient rep l’alta hospitalària en menys de 24 h.


Atès que, a diferència dels marcapassos convencionals, no és necessari operar el pacient per a implantar o extraure el dispositiu, l’ús d’aquestes càpsules redueix les probabilitats d’infecció i evita les cicatrius i la incomoditat de portar un aparell sota la pell. "Així se supera un altre inconvenient dels marcapassos convencionals, que s’han d’extreure si l’elèctrode es trenca o deixa de funcionar, fet que requereix una operació complexa i arriscada per al pacient", exposa el Dr. Xavier Viñolas, director de la Unitat d’Arrítmies de l’Hospital Quirónsalud Barcelona. A més, els minimarcapassos porten una pila de liti que en prolongarà la durada fins als 10-15 anys, i evitarà en molts casos la necessitat de canviar-los.




Fa un any que aquests dispositius nous es van començar a comercialitzar després d’haver superat els assaigs clínics corresponents. Actualment se n’han implantat uns 2.500 al món. El Dr. Viñolas ha implantat ja un gran nombre de dispositius en la sanitat pública i és un dels professionals que té més experiència en la col·locació d’aquest tipus de dispositius a Espanya. Ara trasllada aquesta àmplia experiència a la sanitat privada per primera vegada. El fet que aquests nous marcapassos es mantinguin al ventricle sense retirar-se, els fa indicats majoritàriament per a pacients d’edat avançada que no necessitin més d’una implantació. Tanmateix, "tots els pacients són susceptibles de portar aquest minimarcapassos", comenta el Dr. Viñolas.


De moment, aquest minimarcapassos podrà substituir els marcapassos unicamerals, que representen el 20-40% dels marcapassos que hi ha implantats actualment. Les investigacions per a ampliar-ne i millorar-ne l’ús continuen, i és molt possible que en els propers dos o tres anys gairebé la totalitat dels marcapassos unicamerals i bicamerals siguin substituïts pels nous. A més, ja és possible controlar aquests dispositius per internet perquè els pacients puguin fer-se controls rutinaris telemàticament des de casa, sense la necessitat de desplaçar-se fins als centres sanitaris. Això representa un augment exponencial de la qualitat de vida dels pacients.


Etiquetes: marcapassos sense cables, cardiologia