Relats, articles i reflexions sobre com és el moment en què el metge li diu a una pacient que té càncer de mama, sobre com viuen la malaltia els familiars i els professionals sanitaris, sobre els vincles que es generen entre ells després de tantes hores compartint tractaments, sobre les històries de persones estimades que han patit la malaltia, algunes de les quals ja no estan entre nosaltres, i així fins a 40 articles de persones conegudes i anònimes que han volgut posar el seu granet de sorra per fer possible Teràpia d’amics, un llibre de relats amb el nexe comú de la solidaritat. Tots coneixem a algú que ha patit un càncer de mama, i aquests relats volen ser, en molts casos, les confessions, anècdotes o pensaments que potser només explicaríem a amics o persones molt properes, sempre amb el to optimista i positiu que caracteritza el llibre. Teràpia d’amics combina aquests articles amb informació mèdica sobre la malaltia, des de la prevenció i el diagnòstic al tractament.

El càncer de mama és el càncer més comú entre les dones i s’estima que 1 de cada 8 dones en desenvoluparan un al llarg de la seva vida.

L’última dècada ha estat marcada per descobriments realment importants a la base molecular del càncer que han propiciat avenços notables en camps com la genòmica, la biologia cel·lular i la síntesi i detecció de nous productes actius, així com en les tècniques d’imatge no invasives i, sobretot, en els tractaments convencionals basats en la quimioteràpia, l’hormonoteràpia, la radioteràpia i la cirurgia. Aquests avenços han fet que actualment els índexs de supervivència a la malaltia siguin elevats, però encara queda molt de camí per recórrer i molts tipus de càncer de mama per als quals no existeix un tractament eficaç. La importància de la prevenció i la detecció precoç també juguen, en aquest sentit, un paper fonamental. Conscients de la importància d’aquesta malaltia entre la població femenina i, encara que en menor mesura, entre la masculina, l’Hospital Quirónsalud Barcelona juntament amb lInstitut Oncològic Baselga (IOB)Este enlace se abrirá en una ventana nueva, la Fundació QuirónsaludEste enlace se abrirá en una ventana nueva i El Corte InglésEste enlace se abrirá en una ventana nueva han volgut amb aquest llibre contribuir, d’una banda, a la divulgació de la malaltia, i, d’altra banda, a impulsar la recerca en aquest tipus de càncer tan freqüent. Dos objectius, la divulgació científica i la recerca, que formen part dels valors i de la missió d’aquestes institucions.

Tota la recaptació que s’aconsegueixi amb la venda del llibre, que ja es pot comprar a un preu de 10 € als centres d’El Corte Inglés a Catalunya i online des del següent enllaçEste enlace se abrirá en una ventana nueva, es destinarà a un projecte de recerca en càncer de mama seleccionat per un comitè científic independent format per professionals de reconegut prestigi en oncologia. El comitè estarà presidit pel Dr. Josep Tabernero i l’integraran el Dr. Andrés Cervantes, cap del Servei d’Oncologia de l’Hospital Clínic Universitari de València; el Dr. Aleix Prat, cap del Servei d’Oncologia de l’Hospital Clínic de Barcelona; el Dr. Joaquín Arribas, director de Recerca Preclínica del VHIO, i el Dr. Agustí Barnadas, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona i responsable de l’àrea de Càncer de Mama de l’Institut Oncològic Teknon.

Durant les properes setmanes es donaran a conèixer les bases perquè es puguin presentar projectes de recerca en càncer de mama i el comitè decidirà quin projecte aconsegueix la recaptació del llibre, que estarà a la venda fins després de Sant Jordi.

De forma paral·lela a la venda del llibre, s’engegarà una campanya a les xarxes socials amb el hashtag #TeràpiadAmics, perquè qui vulgui pugui enviar els seus missatges a les dones que han patit o pateixen un càncer de mama.

Aquest matí ha tingut lloc la presentació oficial del llibre a l’Hospital Quirónsalud Barcelona amb la participació del Dr. Josep Tabernero, director mèdic de l’Institut Oncològic Baselga, que ha fet una radiografia de com està la recerca al nostre país i ha destacat que «en el nostre entorn l’assistència del càncer de mama és de les millors del món». En aquest sentit, Tabernero també ha remarcat que «la curació del càncer comença amb la recerca» i ha destacat la importància de projectes d’aquestes característiques. En la mateixa línia, Jaume Raventós, gerent territorial d’hospitals privats del Grup Quirónsalud a Catalunya ha destacat «l’esforç que realitzen cada dia tots els professionals sanitaris implicats en aquest àmbit, ja siguin metges o personal d’infermeria», i ha mostrat la ferma voluntat de Quirónsalud de continuar amb aquest projecte amb noves edicions.

Belén Marrón, directora de la Fundació Quirónsalud ha destacat que «el llibre és un compendi d’una cosa molt especial, ja que tots els autors han obert el seu cor als lectors a través de les seves vivències personals». També ha destacat la importància de l’empatia i de poder acompanyar les persones malaltes alhora que som capaços de recaptar per investigar. Per la seva banda, Jordi Romañach, director de Comunicació i Relacions Institucionals d’El Corte Inglés a Catalunya, ha destacat la rapidesa amb la qual s’ha gestionat aquest projecte, fins i tot «en un temps rècord», i ha comentat en aquest sentit que «quan les coses es fan amb entusiasme qualsevol projecte és possible» Finalment, en un emotiu discurs, la periodista Carme Barceló, conductora de la presentació i coordinadora editorial del llibre, ha volgut destacar «l’ànima d’aquest projecte, la implicació de tots els autors i l’esforç que ha suposat poder presentar avui i en un temps rècord un llibre de Champions».


alta resoluciónalta resolución


40 articles de solidaritat

El llibre, que ha coordinat editorialment la periodista Carme Barceló, s’estructura en dues parts molt diferenciades. Una primera amb la informació mèdica que pretén donar a conèixer diferents aspectes relacionats amb la malaltia, com la prevenció, els factors de risc, el diagnòstic o el tractament, i que explica a més amb els articles de dos reconeguts experts en oncologia com són el Dr. Josep Tabernero, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Vall d’Hebron, director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i director mèdic de l’Institut Oncològic Baselga; i la Dra. Isabel Rubio, cap de la Unitat de Patologia Mamària de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i codirectora de la Unitat de Càncer de Mama de l’Institut Oncològic Baselga a l’Hospital Quirónsalud Barcelona. D’altra banda, el llibre consta d’una segona part en què trobem articles de persones conegudes i anònimes d’entorns molt diferents que comparteixen amb els lectors històries personals, records, anècdotes, dedicatòries, etc. Un dels elements destacats del llibre és la participació de diferents homes, ja que aquest llibre no és exclusivament per a dones que han patit o pateixen un càncer de mama, sinó que és un llibre per a tothom: per a familiars, amics, coneguts... ja que es tracta d’una malaltia en la qual l’entorn de la persona juga un paper fonamental.

Han col·laborat en aquest llibre escrivint un relat: Luisa Martínez, Jordi Basté, Aina Clotet, Ana Macpherson, Anna Vallès, Carme Barceló, Carme Chaparro, Carme Ruscalleda, Cristina Mitre, Cristina Puig, Cristina Savall, Cyntia Riquelme, Elsa Anka, Empar Prieto, Gemma Mengual, Gisela Lladó, Pau Donés, Glòria Serra, Helena Garcia Melero, Helena Rakosnik, Joana Bonet, Laia Sanz, Lara Siscar, Magda Oranich, María Escario, Montse Folch, Núria de Gispert, Ona Carbonell, Pedro García Aguado, Pilar Eyre, Pilar García de la Granja, Roser Amills, Sílvia Coppulo, Sònia Cervantes, Susana Frouchtmann, Totón Comella, Verónica Fisas i Xantal Llavina.

Tots els relats que formen part d’aquest llibre han estat escrits des de la solidaritat, des de la voluntat de contribuir a impulsar projectes de recerca relacionats amb el càncer de mama; l’única manera de millorar els tractaments que s’ofereixen a les pacients i, per tant, la seva qualitat de vida.

Moltes gràcies a totes les persones que han participat en el llibre cedint un relat i que han fet possible amb la seva generositat que el projecte avui sigui una realitat.

Quirónsalud amb el càncer de mama

Aquest llibre solidari és una de les iniciatives que el Grup Quirónsalud ha engegat entre els seus hospitals per visibilitzar el càncer de mama. Una de les accions destacades és la campanya en xarxes socials #EresAsombRosa, amb la qual s’han fet arribar missatges de suport a totes les dones que han patit o pateixen aquesta malaltia a través dels diversos equips que es dediquen a tractar aquest tipus de càncer als hospitals del grup.

Sobre Quirónsalud

Quirónsalud és el grup hospitalari més important d’Espanya i el tercer d’Europa. Està present en 13 comunitats autònomes, disposa de la tecnologia més avançada i d’una oferta superior a 6.200 llits en més de 80 centres, com la Fundació Jiménez Díaz (FJD), Ruber, l’Hospital La Luz, Teknon, Dexeus, la Policlínica de Guipúscoa, etc., així com d’un gran equip de professionals altament especialitzats i de prestigi internacional.

Treballem en la promoció de la docència (set dels nostres hospitals són universitaris) i la investigació medicocientífica (tenim l’Institut de Recerca Sanitària de la FJD, únic centre investigador privat acreditat per la Secretaria d’Estat de Recerca, Desenvolupament i Innovació.

Així mateix, el nostre servei assistencial està organitzat en unitats i xarxes transversals que permeten optimitzar l’experiència acumulada als diferents centres, i la translació clínica de les nostres investigacions. Actualment, Quirónsalud està desenvolupant més de 1.600 projectes d’investigació a tot Espanya i molts dels seus centres fan una feina puntera en aquest àmbit, i són pioners en diferents especialitats, com la Cardiologia, l’Endocrinologia, la Ginecologia, la Neurologia i l’Oncologia, entre d’altres