La nova generació de stents per al tractament de l'aneurisme cerebral és més eficaç i més segura, segons revela un estudi de l'Hospital Universitari General de Catalunya i l'Hospital del Mar que acaba de publicar el Journal of Neurointerventional Surgery. De fet, presenten una eficàcia tres vegades més alta, sense pràcticament complicacions.

El treball ha comparat la capacitat dels nous stents FREDX, fabricats per MicroVention, empresa amb base als Estats Units, amb l'anterior generació, FRED. S'ha fet a partir de dades de 287 pacients, tractats de 385 aneurismes (més de setanta pacients presentaven més d'una lesió), entre el gener del 2016 i el juny del 2023. Han participat els serveis de Neuroangiografia Terapèutica dels dos centres participants, així com el Servei de Neurologia de l'Hospital del Mar i el Grup de recerca Neurovascular de l'Hospital del Mar Research Institute.

En comparació amb la generació anterior de stents, els nous dissenys estan recoberts d'un polímer que redueix el risc de trombosi. De fet, a la població estudiada, gairebé no es van produir esdeveniments adversos. A més, es va incrementar la capacitat de tancar completament l'aneurisme un any després de la intervenció. El grau d'èxit va passar de menys del 60% a gairebé el 80%, eliminant els sagnats després de la intervenció. Es tracta del primer estudi amb dades de la vida real dut a terme al món amb aquest tipus concret de dispositiu.

L'aneurisme o hemorràgia subaracnoïdal és un tipus d'hemorràgia cerebral que suposa un risc elevat per a la vida del pacient en cas de ruptura. Es tracta d'una patologia que de vegades es pot confondre amb un maldecap o cefalea, fet que en retarda el diagnòstic i que pot afectar la recuperació de les persones que la pateixen. A Catalunya s'estima que es produeixen més de 700 casos cada any.