Consejos para una Alimentación SaludableConsejos para una Alimentación Saludable

L'estiu comporta canvis en la rutina i en la dieta, cosa que pot afectar especialment les persones que estan en tractament oncològic. Seguir una alimentació completa i mantenir una correcta hidratació és crucial per minimitzar la simptomatologia associada al tractament, donar suport al sistema immunològic i millorar la qualitat de vida durant aquest període. Tot seguit, Adriana Alcaraz, dietista-nutricionista oncològica de l'IOB de l'Hospital Quirónsalud Barcelona ens proporciona alguns consells nutricionals per afrontar l'estiu de la millor manera possible.


Hidratació: Fonamental a Èpoques de Calor

La calor de l'estiu incrementa el risc de deshidratació, que pot ser particularment perjudicial per als pacients amb càncer, i pot accentuar els efectes secundaris dels tractaments, com ara la fatiga, les nàusees o els mareigs. Per això, és essencial:

  • Beure suficient líquid: es recomana consumir mínim 8 gots d'aigua o aigua saboritzada amb fruita o infusions al dia, encara que la quantitat pot augmentar segons el nivell d'activitat i les condicions climàtiques.
  • Incorporar aliments rics en aigua: els vegetals com ara la síndria, cogombre, meló o les maduixes, entre d'altres, són opcions refrescants, nutritives i amb alt contingut en aigua. Els vegetals ens poden ajudar a mantenir una correcta hidratació i ingesta de vitamines i minerals.
  • Evitar begudes deshidratants: l'alcohol i les begudes amb cafeïna poden augmentar la deshidratació. Es recomana optar per infusions o aigua infusionada amb fruites (llimona, maduixa, taronja etc.) o infusions fredes com a alternatives saludables.

Seguretat Alimentària

Durant el tractament oncològic es pot donar la situació de baixada de defenses. En aquests casos i especialment durant els mesos de calor, hem de ser curosos amb la higiene i la correcta conservació dels aliments per prevenir infeccions alimentàries:

  • Renta't les mans: useu aigua tèbia i sabó durant 20 segons abans i després de preparar els aliments i abans de menjar.
  • Mantingues una correcta conservació dels aliments: els aliments freds han d'estar per sota de 5 °C i els calents per sobre de 60 °C.
  • Descongelació segura: descongeleu els aliments a la nevera o microones, mai a temperatura ambient, especialment la carn, peix i aus.
  • Refrigeració ràpida: guarda els aliments peribles a la nevera abans de dues hores després de la seva compra o preparació. Els plats fets amb ou i crema (i els àpats que continguin maionesa) no s'han de deixar sense refrigerar durant més d'una hora.
  • Neteja bé la fruita i la verdura: esbandeix amb abundant aigua corrent les fruites i verdures abans de pelar-les o tallar-les. No utilitzeu sabó ni solucions clorades.
  • Evita aliments crus: evita menjar aliments d'origen animal crus que no hagin estat correctament congelats prèviament. Assegura't que carns, aus i peixos estiguin ben cuits per evitar patògens com la Salmonella i l'E. coli. Descarta els vegetals amb floridura, esquerdes o malmeses.
  • Utilitza estris nets: neteja correctament tots els instruments de cuina que utilitzis i fes servir diferents estris per preparar i tastar aliments o coccions diferents.

Alimentació Equilibrada i Refrescant

L'estiu ofereix una gran varietat de fruites i verdures fresques que poden enriquir la dieta. És important assegurar una ingesta adequada de nutrients per prevenir dèficits nutricionals:

  • Fruites i verdures de temporada: alterna entre vegetals cuits i crus (correctament rentats i refrigerats) i inclou hortalisses i verdures de tots els colors per assegurar una correcta aportació vitamínica i de minerals.
  • Carbohidrats saludables: prioritza els carbohidrats complexos (arròs, pasta, patata, quinoa, etc.). Evita les farines refinades i els sucres afegits.
  • Proteïnes d'alta qualitat: inclou fonts de proteïnes magres com pollastre, peix i els ous. El peix gras, com el salmó o el seitó, aporta àcids grassos omega-3, els quals tenen propietats antiinflamatòries. Inclou també proteïna vegetal com els llegums (llentia, cigró, mongetes, etc.).
  • Greixos saludables: les nous, l'alvocat i l'oli d'oliva verge són fonts excel·lents de greixos saludables i tenen un paper cardioprotector.

Referències bibliogràfiques:

- Clinton SK, Giovannucci EL, Hursting SD. The World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research Third Expert Report on Diet, Nutrition, Physical Activity, and Cancer: Impact and Future Directions. J Nutr. 2020 Apr 1;150(4):663-671.

- American Cancer Society. (2020). Nutrition for People with Cancer. Recuperado de American Cancer Society

- National Cancer Institute. (2019). Eating Hints: Before, during, and after Cancer Treatment. Recuperado de National Cancer Institute