Si has sentit a parlar de la “malaltia de la bufetada” això t'interessa
El seu nom científic és infecció per parvovirus i es tracta d'una malaltia vírica que apareix principalment a la infància i que, tot i que presenta símptomes molt lleus en els nens, es manifesta amb una vermellor a les galtes que fa que s'assembli a una bufetada

Una malaltia vírica provocada pel parvovirus B19
El megaloeritema, també anomenat eritema infecciós, conegut popularment com a "malaltia de la bufetada" és una malaltia vírica provocada pel parvovirus B19. S'inicia amb símptomes lleus i molt generals com mal de cap, mocs o malestar i després pot brollar l'erupció típica que comença a les galtes i és de color vermell brillant.
Pot aparèixer a qualsevol edat, encara que afecta principalment als nens en edat preescolar. "Aquest any hem notat un notable augment de casos. Encara que normalment afecta a la primera infància, aquest any estem veient casos en nens una mica més grans. Això probablement sigui perquè van quedar no immunes i s'han contagiat tots ara" ens explica la Dra. Isabel Vives, pediatre d'Hospital Quirónsalud Barcelona. La lesió cutània se sol estendre després per la resta del cos, sent molt característic que afecti natges i extremitats, amb petites lesions vermelloses que fan un dibuix que recorda l'encaix de boixets. De vegades també pot picar. Tot i això, "és important saber, per a la tranquil·litat de les famílies, que la majoria dels nens es recuperen ràpidament sense complicacions" ens explica la doctora.
Habitualment les lesions duren una setmana, encara que l'erupció es pot reactivar per factors com ara la calor o la llum i durar més temps.
Com sé si el meu fill està afectat
Atès que el diagnòstic és clínic, el pediatre podrà determinar-ho a la consulta. No caldrà cap anàlisi prèvi. Així mateix, atesa la benignitat, no sol precisar cap tractament.
Un virus contagiós però lleu que no requereix aïllament
El contagi es provoca en parlar, tossir o esternudar mitjançant les gotetes de saliva que es poden emetre. El nen contagiat pot transmetre la malaltia durant la incubació, quan a penes hi ha simptomatologia o és molt difícil identificar els símptomes.
"El virus deixa de ser contagiós quan apareixen les primeres manifestacions cutànies o vermellors a la cara, per la qual cosa no cal prendre mesures d'aïllament i el nen pot anar a l'escola amb normalitat si es troba bé" apunta la Dra. Vives.
Higiene de mans i bones pràctiques en tossir: la fórmula per prevenir el contagi
No hi ha un tractament específic. Per tant, igual que qualsevol malaltia que es contagia per via respiratòria, les mesures per prevenir contagis són: rentat de mans i bones pràctiques en tossir o esternudar (no recolzar-nos a les mans en tossir sinó a l'interior del colze).
Davant de qualsevol dubte consulteu amb el Servei de Pediatria de Quirónsalud Barcelona.