Un any i mig després de la posada en marxa a l'Hospital Quirónsalud Barcelona de l'Elastografia de Transició (FibroScan® CAP®), s’han atès més de 700 pacients, s’hi han realitzat més de 850 estudis diferents, la gran majoria dels quals, un 72,5%, s’han fet a pacients que presentaven una esteatosi hepàtica o fetge gras no alcohòlic.


Gràcies a aquests exàmens, en els quals a través d'ones d'ultrasons i d'una forma no invasiva i indolora es quantifica l'elasticitat del fetge i el seu percentatge de greix, ha estat possible determinar el grau de les diferents malalties hepàtiques que s'estaven estudiant, cosa que ha ajudat de cara a un tractament precoç o més intens, que eviti que puguin derivar en patologies més greus o en complicacions.


Així, en gairebé un 12% dels pacients que presentaven la malaltia de fetge gras no alcohòlic s'ha pogut determinar que presentaven una fibrosi hepàtica significativa. «Aquest percentatge ha estat semblant al que s'informa en pacients amb algun factor de risc, com poden ser la diabetis, l'obesitat o la síndrome metabòlica», ha explicat el Dr. José Altamirano, hepatòleg i facultatiu del Servei de Medicina Interna de l'Hospital Quirónsalud Barcelona.


Dr. AltamiranoDr. Altamirano


Canvis en el seguiment


La importància d'haver pogut descobrir de manera precoç aquests pacients que presenten fibrosi hepàtica significativa està en la possibilitat de començar amb mesures que ajudin a evitar-ne la progressió i sobretot a intensificar-ne el seguiment. «No es pot obviar que aquests pacients que comencen a fibrosar o presentar una progressió de la seva malaltia tenen més de risc de desenvolupar esdeveniments cardiovasculars i més risc de desenvolupar complicacions a llarg termini, com el desenvolupament de cirrosi hepàtica i d’hepatocarcinoma, per la qual cosa cal tenir-los molt més vigilats», afegeix el Dr. Altamirano.


Entre la població general la prevalença de fibrosi significativa ronda el 4%, cosa que significa que els pacients amb fetge gras no alcohòlic tenen un 10% més de possibilitats de desenvolupar la patologia. «Aquestes proves ens estan ajudant a trobar patologies ocultes que ens estan sorprenent, perquè no esperàvem trobar al nostre medi hospitalari tants pacients que comencessin a tenir un grau fibrosi», explica el Dr. José Altamirano, el qual afegeix que actualment el primer tractament suposa la necessitat de dur a terme canvis significatius en l'estil de vida del pacient (ex. pèrdua de pes).


Una altra dada que també ha remarcat el Dr. Altamirano és que gairebé un 15% dels pacients han estat sotmesos a la prova a causa d'alguna alteració dels enzims hepàtics pel que fa a les analítiques, sense diagnòstic. «Gràcies al FibroScan® i en concret a la realització simultània del CAP®, hem pogut diagnosticar que un 47% d'aquestes alteracions analítiques eren degudes a un fetge gras no alcohòlic i que en un 31% d'aquests casos es tractava d'una esteatosi de grau 3, quan ja hi ha una gran acumulació de greix al fetge», comenta el Dr. Altamirano, que també assenyala que en aquests pacients la taxa de fibrosi hepàtica significativa ha estat del 13%, similar a la de la cohort amb fetge gras no alcohòlic conegut.


Sobre el fetge gras


El fetge gras no alcohòlic és una malaltia associada a trastorns metabòlics, com l'obesitat o la diabetis de tipus 2, i afecta, aproximadament, un 30% de la població de Catalunya. Així mateix, un 20% de pacients amb diabetis de tipus 2 i proves de funció hepàtica normals poden presentar lesions histològiques d’esteatosi hepàtica. No obstant això, només una petita part dels pacients amb fetge gras no alcohòlic desenvolupen cirrosi, i el principal factor predictiu n’és la fibrosi hepàtica. A més, la fibrosi hepàtica en aquesta població és un factor de risc per a esdeveniments cardiovasculars posteriors.


Per poder millorar el diagnòstic d'aquestes malalties de fetge i evitar que puguin derivar en malalties més greus, el Servei de Medicina Interna de l'Hospital Quirónsalud Barcelona realitza la prova del FibroScan® a pacients amb factors de risc com l'obesitat o la diabetis mellitus, ja que, com comenta el Dr. José Altamirano, «s'estima que aproximadament vuit de cada deu persones amb obesitat i entre sis i set de cada deu diabètics desenvoluparan fetge gras al llarg de la seva vida, amb complicacions associades per al fetge i el sistema cardiovascular. El problema amb què ens trobem és que actualment s'està detectant aquesta patologia massa tard, però amb la incorporació d'aquesta tècnica a l'hospital disposem de totes les eines per realitzar un cribratge en pacients de risc i detectar abans aquestes malalties, amb la intenció de realitzar el millor tractament possible per tal que no desenvolupin patologies més greus en el futur».


Amb aquesta tècnica, a més d'evitar al pacient una biòpsia hepàtica i els nombrosos efectes secundaris que pot comportar, l'especialista pot determinar el dany que té el pacient al fetge i prendre la decisió d’iniciar un determinat tractament i, sobretot, avaluar el seguiment i la resposta que s'està tenint en el tractament.

Etiquetes: fibroscan | hígado graso