Una microbiota equilibrada és fonamental en la salut de les persones. Cada vegada es coneixen més dades sobre la seva importància en el nostre sistema immunitari, del qual és un component clau. Un nou estudi, publicat a la revista Hepatology, una de les més importants en l'àrea de la gastroenterologia, en què ha participat el Dr. José Altamirano, hepatòleg i facultatiu del Servei de Medicina Interna de l'Hospital Quirónsalud Barcelona, ​​ha aprofundit en la relació existent entre la població de fongs de la microbiota i la seva relació amb la progressió de la malaltia hepàtica per alcohol (EHA).


En comparació amb la població sana, els pacients amb estadis avançats d’EHA poden generar disbiosi o alteració en l'estructura de la comunitat microbiana intestinal en un grau més elevat. «Actualment se sap que l'alcoholisme crònic augmenta la permeabilitat intestinal de productes bacterians cap a la sang i produeix canvis en la microbiota dels pacients, la qual cosa contribueix a la progressió de la malaltia i a empitjorar el grau de dany hepàtic preexistent», comenta el Dr. Altamirano. «En aquest estudi, en el qual han participat diversos hospitals d’arreu del món i que ha estat coordinat per la Universitat de San Diego, s'ha investigat la microbiota de diferents estadis d’EHA enfocant-se en el tipus i la quantitat de poblacions de fongs en la matèria fecal», afegeix.


Superpoblació de Candida Sp.


La primera troballa d'aquest estudi va ser que, comparat amb pacients de control sans, aquells que patien algun grau d'EHA tenien una diversitat fúngica empobrida amb una superpoblació de Candida Sp. D'altra banda, també es va veure com en els controls no alcohòlics el gènere que hi dominava era Penicillium. Aquestes dues circumstàncies es van poder relacionar amb diferents esdeveniments. «Es va trobar una correlació positiva entre l'alta abundància de Candida Sp amb la presència de fibrosi hepàtica mentre que l'abundància de Penicillium estava correlacionada amb una menor inflamació i un menor dany hepatocel·lular en l'avaluació per biòpsia hepàtica», comenta el Dr. José Altamirano.


Aquesta investigació també ha servit per veure com la resposta sistèmica a aquesta superpoblació fúngica de Candida Sp, mesurada indirectament amb una prova en sèrum d'anticossos anti-Saccharomyces cerevisiae o ASCA, està relacionada amb el mal pronòstic a curt termini dels malalts. Això obre la porta a nous treballs en els quals la microbiota fúngica podria ser una diana de tractament per a aquests malalts.


«En aquest moment no hi ha assajos clínics on s'hagin provat tractaments concrets per millorar aquesta disbiosi per càndides, ni se n'ha avaluat l’impacte pel que fa a millora del grau de dany hepàtic ni la prevenció de les complicacions», explica el Dr. Altamirano, i afegeix que «se segueix investigant no només quin tipus de subpoblacions de fongs i bacteris podrien participar en la fisiopatologia de la malaltia sinó també quins són els mecanismes específics pels quals aquestes superpoblacions tenen efectes en el dany hepàtic. Tot això s’encamina que en un futur puguem disposar de més coneixements d'aquestes rutes fisiopatològiques per poder dissenyar assajos amb tractaments dirigits».


El problema de l'alcoholisme


En la societat occidental l'alcoholisme continua sent un problema greu i un dels motius de l'increment de la mortalitat per causa hepàtica a escala mundial. Es calcula que en l'actualitat més de la meitat de les morts per malaltia hepàtica a la Unió Europea estan relacionades amb un consum excessiu d'alcohol. «L'hepatitis alcohòlica és una síndrome que cursa amb fallada hepàtica subaguda que s'associa amb danys multiorgànics i la mortalitat a curt termini és molt elevada, ja que arriba a ser d’entre el 30 i el 50%», comenta el Dr. Altamirano.


És més probable que l'hepatitis alcohòlica es presenti en persones que beuen en abundància durant molts anys. No obstant això, la relació entre la beguda i l'hepatitis alcohòlica és complexa. No tots els bevedors empedreïts desenvolupen hepatitis alcohòlica, i la malaltia pot presentar-se en persones que beuen moderadament.

Etiquetes: microbiota | alcohol