La Dra. María José Colomina, anestesista de la nostra Unitat de Columna de l'Hospital Quirónsalud Barcelona - Barcelona Spine Institute resol els teus dubtes sobre el procediment quirúrgic en cirurgies de columna.


Les cirurgies de columna poden ser llargues i complexes. Algunes especialment "com creuar l'Atlàntic" amb avió. Una vegada enlairem no podem aterrar abans d'acabar el vol, així és que hem d'assegurar que tot vagi bé durant la travessia. Una de les funcions de l'anestesista és precisament aquesta, assegurar que vagi tot bé en tot moment. El nostre principal compromís és amb la seguretat abans, durant, i després de l'operació.


És també un treball en equip. Primer, amb el pacient. Cal conèixer-ho. No és el mateix una cirurgia cervical que la correcció d'una escoliosi. Tampoc és igual atendre una persona d'edat avançada que una cirurgia en edat pediàtrica.


Després, el treball en equip amb el cirurgià i, quan cal, amb el neurofisiòleg també. Aquest equip necessita de molta complicitat, confiança i respecte. El pacient es beneficia de tot això i molt particularment, de l'experiència i l'especialització dels seus membres.


Amb el Dr. Ferran Pellisé portem més de 25 anys realitzant cirurgies de columna. El nostre objectiu, sempre, és "creuar l'Atlàntic" amb seguretat. Oferim als pacients la tranquil·litat de milers d'hores de vol, amb capacitat de preveure i atendre qualsevol complicació. I de fer una correcta lectura del que passa a cada moment.


El treball de l'anestesista comença quan un pacient és proposat per a una cirurgia, a vegades amb setmanes d'antelació. Una intervenció de columna obliga a considerar aspectes com la pèrdua de sang quirúrgica, els riscos de lesions neurològiques, una correcta funció cardiovascular o possibles danys oculars. També, planificar la millor estratègia per al control del dolor postoperatori.


Arribem al quiròfan en les millores condicions


Actualment disposem d'estratègies per a arribar al quiròfan en les millors condicions. Els pacients majors, per exemple, que cada vegada se sotmeten amb major freqüència a operacions de columna, presenten majors riscos de sagnat. Solen medicar-se a causa d'altres patologies, per la qual cosa cal prendre en consideració els seus tractaments per a evitar possibles hemorràgies durant l'operació.


D'altra banda, s'avalua amb minuciositat l'estat cardiològic. En tractar-se d'intervencions de llarga durada, d'entre 5 i 7 hores, el cor es veu sotmès a un estrès considerable. És com córrer una marató sense entreno i, cal estar preparat.


Les nenes i les dones en edat fèrtil també requereixen una atenció especial. Se'ls administra ferro amb antelació a la cirurgia i en el quiròfan s'utilitzen tècniques com el cell saver, que permet recuperar i tractar la pròpia sang per a realitzar acte transfusions, amb eficàcia i seguretat.


En cirurgies de complexitat en les quals podria haver-hi risc neurològic, incorporem la neuromonitorizació en el quiròfan, un seguiment del comportament i funció de la medul·la espinal: òrgan vital que cal protegir. En conseqüència, adeqüem també la tècnica anestèsica amb els medicaments indicats. El nostre objectiu és prevenir qualsevol tipus de lesió que pogués no ser recuperable.


En el quiròfan, ja amb el pacient adormit amb anestèsia general, a vegades destinem fins a una hora a preparar-ho i col·locar-ho en la posició quirúrgica adequada, sobretot quan aquesta és en decúbit pron (tendit boca avall i amb el cap de costat). Apliquem mitjanes de compressió pneumàtica intermitent per a un correcte funcionament de la circulació en les extremitats. I també, entre altres mesures, protegim la zona ocular perquè no quedi pressionada i pugui provocar complicacions postoperatòries en la vista, que es poden preveure.


El despertar es realitza amb el pacient en el quiròfan, i amb tot l'instrumental a disposició. Entre altres aspectes, comprovem el funcionament neurològic, la temperatura corporal i l'analgèsia. Els pacients no poden despertar amb dolor.


Confirmat el bon estat del pacient, donem la cirurgia per acabada. Aterrem amb seguretat.

Etiquetes: seguridad cirugía | BSI