FotoVacuna destacadaFotoVacuna destacada

Foto Vacuna quironsalud barcelonaFoto Vacuna quironsalud barcelona

Els hospitals de Quirónsalud estan exercint un paper clau en la lluita contra la Covid-19, tant al nostre país com al Perú i Colòmbia, els dos països de Llatinoamèrica on el Grup és present. Des del principi de la pandèmia, els centres Quirónsalud han tingut un paper rellevant tant a nivell assistencial com en recerca. En aquest sentit, aquesta setmana han començat a administrar-se a dos dels nostres centres les primeres dosis de la vacuna desenvolupada per Janssen, filial de Johnson&Johnson, com a part de l'assaig clínic fase III Ensemble 2, el primer de les seves característiques autoritzat a Espanya. L'Hospital Universitari Quirónsalud Madrid i l'Hospital Quirónsalud Barcelona han estat dos dels vuit centres hospitalaris seleccionats per participar en aquesta investigació que inclourà fins a 30.000 voluntaris a 9 països. I l'objectiu és que 600 d'aquests voluntaris rebin la dosi en un hospital de Quirónsalud.

Aquesta vacuna, anomenada Ad26.COV2.S, està basada en una tecnologia sòlidament documentada amb un adenovirus recombinant no replicatiu, per generar una resposta immunològica davant d'una de les proteïnes del coronavirus coneguda com a proteïna S (de spike, també anomenada proteïna espiga en espanyol).

L'assaig clínic busca avaluar la seguretat i l'eficàcia de la vacuna en règim de dues dosis (administrades amb vuit setmanes de diferència entre la primera i la segona), i compta amb un disseny doble-cec en què s'administra la vacuna o un placebo emmascarats de manera que se n'impedeixi la identificació a simple vista. A l'estudi es vacunarà inicialment a participants sense malalties concomitants que s'associen a un risc més gran de progressió a COVID-19 greu. D'aquesta manera, "en principi estan exclosos els pacients que estiguin rebent o hagin rebut tractament oncològic durant els darrers sis mesos i aquells que reben tractaments amb corticoides o immunomoduladors pel fet que aquests fàrmacs disminueixen la resposta immune", explica el Dr. José María Echave-Susaeta, cap del Servei de Pneumologia de l'Hospital Universitario Quirónsalud Madrid i investigador principal de l'estudi. I després de l'avaluació per part d'un Comitè independent de vigilància de les dades de seguretat d'aquests participants, es passaria eventualment a incloure participants amb malalties concomitants que sí que s'associen a un risc més gran de progressió a COVID-19 greu. A més, està previst que un 20% dels pacients siguin menors de 40 anys, i un 30% més grans de 60 anys, afegeix el Dr. Fernando Cereto, investigador del Servei de Medicina Interna de l'Hospital Quirónsalud Barcelona que coordina la investigació al centre.

Durant tot l'assaig es durà a terme una estreta monitorització de tots els voluntaris per a una identificació de tots els casos de Covid-19 que es vagin produint, igual que de possibles símptomes o reaccions adverses.

Aquest tipus d'investigacions recauen en hospitals amb gran capacitat investigadora, gran poder de reclutament de pacients i amb agilitat per posar en marxa assajos clínics, com han demostrat reiteradament els hospitals Quirónsalud (https://ensayos.quironsalud.comEste enlace se abrirá en una ventana nueva ).

Nota: si voleu participar com a voluntari a l'assaig podeu contactar amb els següents telèfons:

Hospital Quironsalud Barcelona 93 255 41 38; ensayosclinicos.bcn@quironsalud.esEste enlace se abrirá en una ventana nueva

Hospital Quirónsalud Madrid 696 260 837, investigación.mad@quironsalud.esEste enlace se abrirá en una ventana nueva