Avui s’ha realitzat el lliurament de la beca d’investigació en càncer de mama "Teràpia d’amics", impulsada per la Fundació Quirónsalud i l’Hospital Quirónsalud Barcelona, que ha comptat amb la col·laboracó de l’IOB Institute of Oncology i El Corte Inglés. El projecte dirigit pel Dr. Aleix Prat, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Clínic de Barcelona i cap de Genòmica Translacional i Teràpies Dirigides en Tumors Sòlids de l’IDIBAPS, per al desenvolupament i la investigació de la biòpsia líquida i el seu ús per predir el risc de recaiguda, ha estat el seleccionat com a guanyador d’aquesta beca dotada amb 21.000 euros.


Cada any a Espanya es diagnostiquen 25.000 nous casos de càncer de mama. D’aquests, un 70% corresponen a càncer de mama luminal, la gran majoria en estadis localitzats, que presenten un alt risc de recidiva a partir dels cinc anys en funció de l’estadi clínic. Actualment no es disposa de biomarcadors que ajudin a determinar aquest risc. Amb aquest nou projecte s’espera poder establir la relació entre l’ADN tumoral circulant –conegut com a ctDNA– i la detecció de la malaltia mínima residual, que es relaciona precisament amb el risc de recidiva.


El treball d’investigació liderat pel Dr. Aleix Prat pretén d’aquesta manera poder desenvolupar nous biomarcadors predictius i pronòstics moleculars en càncer de mama RH+/HER2-negatiu, i per a això estudiaran pacients amb aquest tipus de malaltia que durant quatre o sis anys hagin rebut teràpia endocrina adjuvant. D’aquesta manera esperen detectar el ctDNA en el seu plasma i establir la relació amb l’alt risc d’una recidiva tardana. «Això permetria el desenvolupament de nous mètodes diagnòstics que ens ajudin a identificar les pacients amb més risc de recaiguda al cap de cinc anys del diagnòstic, i d’aquesta manera poder dur a terme intervencions primerenques», comenta el Dr. Prat.


terapia de amigos quironsalud barcelonaterapia de amigos quironsalud barcelona


Teràpia d’amics, un llibre per recaptar fons

Aquesta beca d’investigació ha estat possible gràcies a Teràpia d’amics, un llibre de relats, articles i reflexions, aportats per personalitats de la societat catalana, oncòlegs de prestigi i pacients, sobte com és el moment en què el pacient s’enfronta a un càncer de mama, com l’afronta la família, el metge i els professionals sanitaris, i els vincles que es generen al voltant de la malaltia. La Fundació QuirónsaludEste enlace se abrirá en una ventana nueva ha aconseguir recaptar 21.000€ per col·laborar en el finançament d’un projecte d’investigació en càncer de mama que millori el coneixement i la qualitat de vida dels pacients que el pateixin.


A partir de la iniciativa de l’Hospital Quirónsalud Barcelona, que va liderar el projecte amb la col·laboració de l’IOB Institute of Oncology i d’El Corte Inglés, que ha facilitat que el llibre solidari es pugui comprar en exclusiva als seus centres de Catalunya i online, la Fundació Quirónsalud va obrir aquesta primera convocatòria del Premi Teràpia d’Amics–Investigació en càncer de mama, per reconèixer projectes d’investigació clínica-translacional en càncer de mama en l’àmbit sanitari català.


Han col·laborat en aquest llibre escrivint un relat: Luisa Martínez, Jordi Basté, Aina Clotet, Ana Macpherson, Anna Vallès, Carme Barceló, Carme Chaparro, Carme Ruscalleda, Cristina Mitre, Cristina Puig, Cristina Savall, Cyntia Riquelme, Elsa Anka, Empar Prieto, Gemma Mengual, Gisela Lladó, Pau Donés, Glòria Serra, Helena Garcia Melero, Helena Rakosnik, Joana Bonet, Laia Sanz, Lara Siscar, Magda Oranich, María Escario, Montse Folch, Núria de Gispert, Ona Carbonell, Pedro García Aguado, Pilar Eyre, Pilar García de la Granja, Roser Amills, Sílvia Coppulo, Sònia Cervantes, Susana Frouchtmann, Totón Comella, Verónica Fisas i Xantal Llavina.


La convocatòria va anar dirigida a metges especialistes en oncologia mèdica, amb exercici professional a Catalunya, que presentin projectes d’investigació originals de perfil clínic-translacional –no són elegibles projectes d’investigació bàsica–, relacionats amb el càncer de mama i coordinats o dirigits en unitats d’oncologia mèdica a Catalunya. Un jurat format per professionals de prestigi reconegut en oncologia – Dr. Josep Tabernero, Dr. Joaquín Arribas, Dr. Agustí Barnadas, Dr. José Ignacio Toscas, Dr. Joan Carles, Dr. Raimon Miralbell, Dr. Juanjo Torrent– es va encarregar d’avaluar els projectes i va seleccionar els tres finalistes, que van ser remesos internament al Comitè Científic d’Oncologia Quirónsalud, que va seleccionar el projecte del Dr. Aleix Prat com a guanyador.

Etiquetes: cáncer de mama | investigación