10 consells per tenir cura de la salut ginecològica durant l'estiu
Les infeccions vaginals augmenten fins a un 50% en aquesta estació

L'arribada de l'estiu comporta una infinitat de canvis a les nostres rutines diàries. Gaudim de més temps a l'aire lliure, variem la nostra alimentació, la nostra forma de vestir i gaudim de banys a la piscina o a la platja. Fins i tot els nostres hàbits sexuals poden variar durant aquest període, i tants canvis al nostre estil de vida poden afectar la nostra salut ginecològica.
Tot i que hauríem de cuidar la nostra salut íntima al llarg de l'any per aconseguir un benestar general, durant l'estiu cobra una rellevància especial. I és que segons la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (SEGO), a l'època estival augmenta la possibilitat de patir una infecció vaginal. De fet, aquest tipus de problemes s'incrementen fins a un 50% durant els mesos de calor i suposen aproximadament un terç de les consultes al ginecòleg. "La calor, els banys i la humitat del biquini o el banyador després dels banys al mar o a la piscina fan que la zona vaginal es mostri més vulnerable del que és habitual i poden produir molèsties, picor, irritació o infeccions vaginals" destaca el Dr. Jose Manuel Martínez, Ginecòleg de l'Hospital El Pilar. Entre les infeccions més comunes destaca la candidiasi vaginal, que afectarà 3 de cada 4 dones en algun moment de la vida.
Com podem tenir cura de la nostra salut íntima a l'estiu?
Hi ha una sèrie de recomanacions que podeu seguir per minimitzar el risc de patir molèsties i/o l'aparició d'infeccions vaginals.
- Prevenir la humitat constant: és important canviar-se el vestit de bany o el biquini sempre que estigui mullat o humit per evitar la proliferació de fongs que podrien desencadenar una infecció.
- Utilitzar roba interior transpirable: evitar els teixits sintètics (així com els salvaslips) i optar per roba interior de cotó transpirable.
- Optar per productes d'higiene específics: utilitzar productes íntims sense perfum i amb pH àcid per respectar la flora vaginal, evitant alhora les dutxes vaginals.
- Precaució amb els antibiòtics: el seu ús pot alterar la flora vaginal, cosa que alhora pot reduir les defenses i augmentar el risc d'infeccions.
- Reforçar amb probiòtics: utilitzar productes probiòtics pot contribuir a reforçar les defenses mitjançant la regeneració i protecció de la flora vaginal, evitant que altres fongs externs puguin actuar.
- Mantenir relacions amb preservatiu: fins i tot si s'utilitza un altre mètode anticonceptiu, es recomana utilitzar el preservatiu per evitar entrar en contacte amb fongs així com per prevenir altres infeccions de transmissió sexual.
- Orinar després de les relacions: una mesura molt eficaç per prevenir infeccions urinàries (cistitis).
- Canviar tampons i compreses més sovint: per evitar que les condicions d'humitat i temperatura de la zona contribueixin a l'aparició de possibles infeccions.
- Utilitzar una tovallola a la platja i a la piscina: no seure directament a la sorra o en zones que poden provocar irritació vaginal.
- Davant molèsties, consultar: acudir al ginecòleg com més aviat millor perquè aquest faci un diagnòstic i determini el tractament a seguir.
"Els símptomes que poden indicar una infecció vaginal són envermelliment o inflamació de la vulva; picor, coïssor o irritació a la vulva i la vagina; dolors i molèsties a la vagina; sensació de cremor en orinar o durant les relacions sexuals; flux vaginal alterat assenyala l'especialista en Ginecologia. "Davant qualsevol tipus de molèstia a la zona, és important acudir a la consulta per fer un diagnòstic i valorar el tractament més adequat, evitant sigui com sigui l'automedicació", recorda el Dr. Martínez.