El teu fill té la pell irritada? Podria ser dermatitis de contacte
Els metalls poden desencadenar una reacció del sistema immunitari

Objectes tan presents en el nostre dia a dia com les ulleres, joies, rellotges, cremalleres o sivelles poden provocar reaccions al·lèrgiques a la pell tant en adults com en infants. Es tracta de la dermatitis de contacte, una afecció cutània freqüent que apareix quan la pell entra en contacte amb certes substàncies que provoquen irritació o una reacció al·lèrgica. Tot i que no és contagiosa ni sol ser greu, pot causar molèsties importants i afectar la qualitat de vida si no es diagnostica i tracta adequadament.
"A diferència d’altres al·lèrgies immediates, la dermatitis de contacte al·lèrgica no apareix en el moment del contacte amb l’element, sinó que els primers símptomes poden trigar entre 12 i 48 hores a manifestar-se", explica el Dr. Joan Penella, al·lergòleg de l’Hospital El Pilar.
L’exposició a metalls com el níquel, crom, cobalt o fins i tot el titani pot desencadenar una reacció cutània caracteritzada per enrogiment, picor intensa i, en situacions més greus, l’aparició de butllofes que poden vessar líquid i deixar la pell irritada i descamada. Aquesta reacció inflamatòria no només provoca incomoditat física, sinó que també pot afectar la rutina diària, especialment en adults i nens en edat escolar.
És precisament en aquesta etapa quan, potser, és més important parar atenció als possibles símptomes, ja que, segons comenta el Dr. Ristic, cap del servei de pediatria de l’Hospital El Pilar: "els signes inicials en els més petits poden passar desapercebuts o confondre’s amb irritacions per fregament o calor. És clau revisar tota la superfície de la pell i fixar-se especialment en zones com els lòbuls de les orelles, els canells, l’abdomen (sivelles) o l’esquena (tirants metàl·lics de motxilles)".
Diagnòstic precís, tractament i prevenció
El diagnòstic és essencial per tractar adequadament aquesta patologia. Es realitza mitjançant proves epicutànies, que consisteixen a col·locar pegats amb petites quantitats de metalls barrejats amb vaselina sobre la pell de l’esquena, a la zona superior.
Un cop confirmada l’al·lèrgia, s’apliquen les següents mesures:
1. Identificació i eliminació de l’al·lergogen: cal evitar el contacte directe amb objectes que continguin els metalls implicats.
2. Tractament farmacològic:
o Cremes amb corticoides per als brots inflamatoris.
o Antihistamínics orals per alleujar la picor.
3. Cures de la pell: mantenir una bona hidratació per reforçar la barrera cutània.
4. Educació i prevenció:
o En adults, revisar les etiquetes per triar productes lliures de metalls al·lergògens.
o En infants, ensenyar a evitar rascar-se i a reconèixer peces o accessoris irritants.
Abordar la dermatitis de contacte per metalls requereix la col·laboració d’al·lergòlegs, dermatòlegs i pediatres. Una atenció precoç i completa millora notablement la qualitat de vida del pacient i evita complicacions cròniques. Escoltar la pell és escoltar el sistema immunitari: quan reacciona, ens està avisant.