Davant d'un diagnòstic de càncer en estadi avançat, són moltes les sensacions que experimenta el pacient: incertesa, por, enuig, negació ... Una de les més comunes és el desconeixement i amb ell, sorgeixen els dubtes; ¿Qui em pot ajudar ?, quin és el tractament més adequat per al meu cas? o quines opcions tinc? Un dels tractaments més innovadors per a la carcinomatosi peritoneal, que és l'estadi avançat o metastàtic d'un càncer abdominal, és la tècnica quirúrgica de citoreducció + HIPEC, una de les especialitats de J. Torrent Institute - Surgical Oncology en l'Hospital El Pilar Centre Cardiovascular Sant Jordi.

3.-Equipo-Quirúrgico-JTI-Surgical-Oncology-1-1030x687web3.-Equipo-Quirúrgico-JTI-Surgical-Oncology-1-1030x687web

En aquest article el Dr. Juanjo Torrent, ginecòleg especialista en cirurgia oncològica de l'Hospital El Pilar Grup QuirónsaludEste enlace se abrirá en una ventana nueva i fundador del JTI Surgical Oncology BarcelonaEste enlace se abrirá en una ventana nueva respon les principals preguntes sobre aquest tractament de cirurgia oncològica avançada.

1. Què és la HIPEC?

La HIPEC és una tècnica que consisteix en la realització d'una cirurgia citoreductora, és a dir, l'extirpació de totes les superfícies peritoneals de l'abdomen afectades pel tumor. Després d'eliminar totes les zones canceroses, s'aplica una dosi de quimioteràpia calenta - a 41 o 42 graus - directament a l'interior de la cavitat abdominal. Aquest procés permet destruir les cèl·lules cancerígenes microscòpiques que hagin quedat a l'abdomen després de la realització de la cirurgia

2. Per què s'aplica la quimioteràpia a temperatura elevada?

Està demostrat que la calor té un efecte antitumoral, ja que augmenta la penetració del fàrmac dins de les cèl·lules. Al contrari que la quimioteràpia tradicional, que s'administra per via endovenosa, amb la HIPEC s'aconsegueix que el tractament actuï directament sobre les cèl·lules canceroses de l'abdomen.

3. La HIPEC es pot aplicar com a tractament per a tots els tipus de càncer?

No, la HIPEC és una tècnica específica per tractar càncers d'afectació abdominal. Actualment podem tractar amb HIPEC els següents tumors:

  • Càncer d'ovari
  • Carcinomatosi peritoneal d'origen gàstric
  • Carcinomatosi d'origen gàstric (càncers digestius)
  • Pseudomixoma peritoneal
  • Mesotelioma peritoneal

4. Què signifiquen les sigles HIPEC?

Les sigles HIPEC, de l'anglès, provenen del terme Hyperthemic intraperitoneal Chemotheraty.

5. Com és la recuperació del pacient després de l'operació?

Després d'una HIPEC, el pacient normalment passa per un període d'uns 7-10 dies d'hospitalització i posteriorment, per una fase de repòs a casa que s'allarga durant un mes aproximadament.

6. Hi ha estudis que avalin l'eficàcia de la HIPEC en el tractament de la carcinomatosi peritoneal?

Sí, hi ha diversos estudis que presenten conclusions positives. L'estudi de referència seria el publicat a la prestigiosa revista mèdica "The News England Journal of Medicine" centrat en la seva eficàcia davant el càncer d'ovari, sota el títol "Hyperthermic intraperitoneal Chemotherapy in Ovarian Cancer", de diversos autors (gener 2018; 378 : 230-240).

Aquest estudi, realitzat en 245 pacients amb càncer d'ovari en estadi III, mostra que el grup de pacients al qual es va aplicar la citoreducció més HIPEC, van tenir de mitjana 11,8 mesos més de vida que el grup de pacients tractats amb cirurgia sense HIPEC .

7. Quines són les taxes mitjanes de supervivència després de l'aplicació de la HIPEC?

Després de la realització d'una citoreducció més HIPEC reeixida, "s'aconsegueixen supervivències mitjanes d'uns 5 anys en els càncers d'origen colorectal, amb la curació de fins a un 16% d'aquests pacients, i de més de 10 anys en casos de càncer d'ovari ", explica el ginecòleg especialitzat en cirurgia oncològica Juan José Torrent, director del J. Torrent Institute - Surgical Oncology a l'Hospital del Pilar. Aquestes xifres, per descomptat, depenen de l'estat d'avanç de la malaltia en cada pacient, així com de la tipologia de càncer detectat.

8. El pacient té una bona qualitat de vida després de l'operació?

Sí, la qualitat de vida dels pacients després de la HIPEC generalment és molt bona, a causa que ja no s'han de sotmetre a tractaments llevat que aparegui una recidiva del càncer. A més, generalment no cal realitzar estomies definitives (derivacions intestinals a l'abdomen), de manera que el pacient té autonomia

9. Aquesta tècnica es pot aplicar a tots els pacients diagnosticats de carcinomatosi peritoneal?

No, la HIPEC es pot realitzar quan la proliferació de la metàstasi encara està controlada, segons la valoració dels especialistes. En els casos en què la HIPEC no es pot aplicar, es pot realitzar una altra cirurgia anomenada PIPAC. En aquest cas, mitjançant laparoscòpia, s'aplica la quimioteràpia en format aerosol directament sobre les cèl·lules cancerígenes de l'abdomen.

10. Quins passos he de seguir si estic interessat en la HIPEC o la PIPAC?

Al J. Torrent Institute - Surgical Oncology, ubicat a l'Hospital El Pilar a Barcelona, tenim un equip multidisciplinari especialitzat en cirurgies oncològiques d'alta complexitat, com la HIPEC. Contacta amb l'Hospital per sol·licitar més informació.