pacientecoronariopacientecoronario

Si has patit un infart o pateixes angina de pit has de saber que la malaltia coronària és una malaltia crònica que no es guareix, i necessitaràs cura la resta de la seva vida. Per això des del Servei de cardiologia de l'Hospital El Pilar hem editat un tríptic amb les recomanacions dels nostres professionals als pacients coronaris.

Què és una malaltia coronària?

La causa més freqüent de malaltia coronària és l'arteriosclerosi, que és l'enduriment de les artèries coronàries per dipòsit de colesterol i altres substàncies, cosa que redueix el calibre de l'artèria.

Quan el cor no rep prou sang diem que està isquèmic i és en aquell moment quan es manifesta l'angina de pit.

Quan la manca de reg és tan perllongada, es produeix mort de cèl·lules musculars es produeix l'infart de miocardi.

Angina de pit i infart

L'angina és una sensació de dolor, opressió o malestar que sol iniciar-se al pit i es pot estendre a braços, coll, esquena i/o mandíbula. Sol produir-se quan el cor requereix una aportació sanguínia més gran (exercici, emocions…) i desapareix en uns minuts en cessar l'activitat desencadenant.

L'infart es produeix quan una artèria s'obstrueix totalment, el dolor és més gran que el de l'angina, i sol anar acompanyat de sudoració, nàusees i vòmits. El més important en el tractament de l'infart és obrir l'artèria com més aviat millor, ja que com menys temps hagi estat l'artèria tancada, el mal que queda com a seqüela al cor és menor.

Què fer davant d'una crisi?

Quan aparegui el dolor, has d'interrompre el que estiguis fent i asseure't o ficar-te al llit. Probablement ja saps per experiència que el dolor cedirà amb el repòs. Posa't una pastilla de nitroglicerina o una dosi d'esprai sota la llengua, la NTG provoca que la teva tensió baixi i apareguin marejos, per la qual cosa es recomana no prendre-la dreta. Si als 5 minuts el dolor no cedeix, pren-te la 2a dosi. Si després de 5 minuts més continua sense cedir, la 3a dosi i avisa al 112, no vagis a Urgències conduint.

Tractament

No tots els pacients necessiten les mateixes proves o idèntica dieta i tractament, poden ser:

  • Farmacològic: Els fàrmacs allarguen la vida, disminueixen els símptomes i eviten ingressos hospitalaris. Has de saber què prens, per a què serveix, com prendre'l i durant quant de temps. Porta sempre una còpia (a la cartera o bossa) de l'últim informe mèdic, així en cas d'alguna molèstia imprevista, els metges d'Urgències tindran tota la informació.
  • Angioplàstia coronària: Es fa amb anestèsia local i consisteix en la dilatació de la zona estreta o obstruïda de l'artèria coronària. A la majoria dels pacients es deixa col·locat un "stent" que és una malla metàl·lica en forma de molla o tub que fa que l'artèria quedi oberta.
  • Quirúrgic: Segons el tipus de lesions que presenten les artèries coronàries, la cirurgia pot alleujar la malaltia.

Consells després de l'alta hospitalària

Durant el teu ingrés pregunta tot allò que no entenguis, parla amb llibertat i tranquil·litat, no et quedis amb cap dubte.

  • Activitat física: després de l'alta, i si la malaltia està controlada, l'exercici moderat us ajudarà a controlar la tensió arterial, el pes, el colesterol i la glucosa; ajuda que el cor funcioni millor: redueix el nombre de batecs per minut, millora la contracció i desenvolupa noves artèries; evita l'ansietat, la depressió i l'estrès. Evita les temperatures extremes, així com exercicis bruscs.
  • Activitat sexual: Si no hi ha contraindicació, pots reiniciar la teva activitat sexual a la 2a setmana de l'alta hospitalària. Si després de l'esdeveniment coronari presentes disfunció erèctil consulta el teu metge.
  • Activitat laboral: La prova d'esforç indicarà si la teva capacitat física et permet tornar a treballar. En condicions normals, si la teva feina no requereix grans esforços i no és gaire estressant, podries tornar a treballar en dos mesos.
  • Conducció d'automòbils: Podràs tornar a conduir a partir de la 2a setmana, evitant al principi els trajectes llargs. Si has patit un infart de miocardi, has de saber que la legislació espanyola no permet conduir durant els tres mesos següents.
  • Factors de risc: El tabac en fumadors actius o passius comporta un risc elevat de malaltia coronària que és proporcional al nombre de cigarretes per dia i anys fumant. El colesterol és un altre factor que cal prevenir, una dieta mediterrània, abundant en fruites i verdures fresques, col·labora en la prevenció de les malalties coronàries.

En aquest enllaç pots descarregar-te el tríptic de recomanacions per a pacients coronaris