Meningioma. Tumor cerebral. Dr. Torales Hospital El Pilar BarcelonaMeningioma. Tumor cerebral. Dr. Torales Hospital El Pilar Barcelona

Els tumors cerebrals són creixements anòmals de cèl·lules dins del cervell. Poden ser benignes o malignes, depenent del seu comportament i agressivitat, i es classifiquen segons el tipus de cèl·lula d’origen, com els gliomes, meningiomes, adenomes hipofisaris i tumors metastàtics, entre d’altres.

"Els gliomes són els tumors cerebrals primaris més freqüents, representant entre el 30% i el 40% dels casos, sent el glioblastoma multiforme (GBM) el més agressiu de tots", explica el Dr. Jorge Torales, especialista en neurocirurgia a l’Hospital El Pilar i expert en tumors de l’angle pontocerebel·lós com el neurinoma de l’acústic.


Dr. Torales . Experto en tratamiento de tumores cerebrales. Hospital El PilarDr. Torales . Experto en tratamiento de tumores cerebrales. Hospital El Pilar


"Els meningiomes, que provenen de les meninges, constitueixen entre un 30% i un 35% dels casos i solen ser benignes.

"També existeixen els adenomes hipofisaris, que afecten la producció hormonal, i els tumors metastàtics, que provenen d’altres òrgans." La gravetat de cada tumor depèn de la seva ubicació, velocitat de creixement i resposta al tractament.


Com es diagnostiquen i es tracten els tumors cerebrals?

El procés de diagnòstic –explica l’especialista– comença amb l’avaluació dels símptomes, que poden incloure mal de cap persistent, crisis epilèptiques, alteracions en l’audició o l’equilibri i canvis en la memòria o el comportament. Posteriorment, es realitzen proves d’imatge com la ressonància magnètica (RM), que és la més precisa, o la tomografia computada (TC) en casos d’urgència i, en alguns casos, es recorre a una biòpsia cerebral per obtenir un diagnòstic definitiu.

"El tractament depèn del tipus, mida i ubicació del tumor, així com de l’estat general del pacient", explica el Dr. Torales.

Les principals opcions terapèutiques inclouen la cirurgia, la radioteràpia i la quimioteràpia. En molts tumors cerebrals es pot plantejar el seguiment clínic i radiològic, generalment amb ressonància magnètica, com en meningiomes i neurinomes de l’acústic petits i asimptomàtics.

"La cirurgia per craneotomia és la primera línia de tractament en la majoria dels casos. Utilitzem la neuronavegació, que actua com un ‘GPS’ en la cirurgia, permetent una major precisió i seguretat", explica el Dr. Torales. "També comptem amb l’opció de cirurgia endoscòpica i la tècnica amb pacient despert per minimitzar riscos en zones crítiques del cervell."

Una altra opció de tractament és la radioteràpia, que s’utilitza en tumors inoperables, com a tractament complementari després de la cirurgia o per reduir el risc de recidiva.

Finalment, la quimioteràpia està indicada en certs tipus de tumors, com els gliomes, i s’utilitza en combinació amb altres tractaments per millorar els resultats.

"En els últims anys, la tecnologia ha revolucionat el tractament dels tumors cerebrals. Eines com la neuronavegació, la cirurgia endoscòpica i la radiocirurgia han permès procediments més segurs i menys invasius. A més, els estudis genètics ajuden a personalitzar els tractaments segons les característiques del tumor", afirma l’especialista de l’Hospital El Pilar.


Tumores cerebrales. Dr. Torales. Hospital El Pilar BarcelonaTumores cerebrales. Dr. Torales. Hospital El Pilar Barcelona


Causes i possibles mesures preventives

Encara que la causa exacta dels tumors cerebrals no es coneix amb certesa, s’han identificat alguns factors de risc, com l’exposició a radiacions ionitzants i els antecedents familiars relacionats amb alguns tipus de tumors. Tot i així, es recomana mantenir un estil de vida saludable: evitar el consum de tabac i alcohol en excés, reduir l’exposició a radiacions innecessàries, mantenir una activitat física regular, gestionar l’estrès i garantir una bona qualitat del son.

"El diagnòstic d’un tumor cerebral pot ser aterridor, però és important saber que els avenços en neurocirurgia i oncologia han millorat significativament el pronòstic. La detecció precoç i un tractament multidisciplinari són claus per oferir millors resultats i qualitat de vida als pacients. Davant qualsevol símptoma neurològic persistent, el més recomanable és acudir a un especialista per a una avaluació oportuna", insisteix l’especialista en neurocirurgia.


Dr. Torales. Hospital El Pilar. Experto en tumores cerebralesDr. Torales. Hospital El Pilar. Experto en tumores cerebrales