El Col·legi de Metges de Barcelona reconeix cada any mitjançant els Premis a l’Excel·lència Professional la tasca dels metges catalans que han destacat per la seva excel·lència, pel seu recorregut professional, honestedat, compromís, altruisme i integritat, en els àmbits de la medicina hospitalària, atenció primària, salut pública i mental, atenció sociosanitària, recerca biomèdica, educació mèdica i humanitats mèdiques.

Enguany la Dra. Carme Oliveras, del Servei de Medicina interna i responsable de la Unitat de Revisions Mèdiques de l’Hospital Universitari Dexeus i el Servei de Medicina de la Reproducció de Dexeus Dona, Departament d’Obstetrícia, Ginecologia i Reproducció Assistida del mateix centre han estat reconeguts amb aquesta distinció.

La Dra. Carme Oliveras, internista del Departament de Medicina Interna de l’Hospital Universitari Dexeus des de fa més de 25 anys, ha estat guardonada amb el Premi a l’Excel·lència Professional que atorga el Col·legi de Metges de Barcelona en la categoria d’Humanitats, cooperació i gestió. Un reconeixement que rep "amb una especial il·lusió ja que són els meus companys, el col·lectiu mèdic, qui me’l concedeix destacant a més la part més humana de la nostra professió".

"La humanitat en el tracte amb els pacients és fonamental perquè genera confiança. Sovint temo que les noves generacions amb tants mitjans tecnològics com tenen al seu abast, s’oblidin d’aquest component humà... En ocasions agafar la mà a un pacient és igual d’important que ajudar-lo amb un tractament determinat".

Un diagnòstic precoç pot significar allargar la vida

Llicenciada en Medicina per la Universitat de Barcelona i especialista en Medicina Interna, la Dra. Oliveras comença la seva trajectòria com a internista a Dexeus l’any 1993, i des de l’any 2008 està al capdavant també de la Unitat de Revisions mèdiques del centre.

"L’esperança de vida en el nostre país augmenta amb el pas dels anys gràcies als avenços mèdics, l’alimentació i les condicions de vida però al mateix temps vivim immersos en un clima en què el ritme diari, l’ambient laboral i social, l’estrès, l’activitat física i mental i la tensió que formen part del nostre dia, poden repercutir en l’estat general del nostre cos i de la nostra ment".

DraOliveraswebDraOliverasweb


"La prevenció, la medicina preventiva, esdevé la clau per aconseguir una salut òptima que ens permeti adaptar-nos més fàcilment al pas del temps i a les exigències del ritme de vida actual".

"El fet de fer-se un "chequeo" mèdic periòdic permet descobrir problemes potencials abans que es facin presents o n’apareguin els símptomes. Ens guia en el moment de fer canvis en el nostre estil de vida donant-nos pistes sobre què cal canviar de la nostra dieta, exercici, forma de viure,.. per poder millorar la nostra salut i per tant la nostra qualitat de vida. Es tracta de viure més anys i més sans".

Dues passions: la medicina i la música

La Dra. Oliveras compatibilitza a nivell professional les seves dues passions. A més de dedicar-se a la medicina, lidera una família de músics i és soprano de la Polifònica de Puig-Reig, coral amb una llarga trajectòria a Catalunya i amb la qual ha participat en multitud de concerts en grans auditoris tant d’aquí com d’arreu del món. La Dra. Oliveras actua habitualment reforçant el cor del Gran Teatre del Liceu. La Doctora participa activament també en nombrosos actes i concerts benèfics.

Premi a una llarga trajectòria com a pioners de la reproducció assistida

D'altra banda, l'equip de Medicina de la Reproducció de Dexeus Dona a l'Hospital Universitari Dexeus també ha estat guardonat amb un Premi a l'Excel·lència Professional pel Col·legi de Metges en la categoria d'equip assistencial en reconeixement a la seva llarga trajectòria de més de 40 anys, com a pioners en els tractaments de reproducció assistida al nostre país.

foto grupo Servicio Medicina Reproducciónwebfoto grupo Servicio Medicina Reproducciónweb

El Dr Bonaventura Coroleu, director del Servei de Medicina de la Reproducció de Dexeus Dona ha indicat que és un honor rebre aquesta distinció, tant pel fet de ser un reconeixement que part d'altres professionals, que coneixen a fons l'especialitat, com perquè s'hagi atorgat a tot l'equip assistencial, "ja que l'èxit d'aquest servei rau en el treball d'equip, que realitzem en coordinació, i en el qual participen tant els biòlegs dels laboratoris de criopreservació, Diagnòstic Genètic Preimplantacional, Andrologia i Fecundació in vitro (FIV), com els que s'ocupen del programa d'Ovodonació, el personal mèdic, el personal d'infermeria i el d'administració, que atén de forma personal a les pacients, tant d'origen nacional com internacional. "

Segons explica el Dr. Pedro N. Barri, director de Dexeus Dona, Departament d'Obstetrícia, Ginecologia i Medicina de la Reproducció de l'Hospital Universitari Dexeus, "el nostre centre ha estat i continua sent, des de fa molts anys, un referent en l'àmbit de la salut de la dona i per això un dels nostres principals objectius ha estat oferir un servei de màxima qualitat i posar al seu abast totes les innovacions i avenços mèdics i tecnològics que s'han produït en l'àrea de la reproducció assistida, com demostra el nostre llarg historial d'èxits en aquest àmbit ", indica. "Per aquest motiu, una part significativa de les nostres pacients, aproximadament un 25%, són dones amb problemes de fertilitat que no han aconseguit l'èxit en altres centres. No obstant això, tot i això, vam seguir mantenint la nostra taxa d'èxit en el nombre d'embarassos i nadons nascuts, un fet que es deu tant la professionalitat del nostre equip com a l'experiència acumulada en el tracte i maneig d'aquests problemes ", puntualitza.


Des de la seva fundació el 1976, el Servei de medicina de la reproducció ha estat pioner en la implantació de tractaments de reproducció assistida. Entre les seves fites es troben:

  • Inseminació artificial amb donant (IAD), una tècnica que el nostre centre va dur a terme amb èxit per primera vegada al nostre país el 1978.
  • Fecundació in vitro (FIV). Vam ser pioners en la introducció i l'aplicació d'aquesta tècnica a Espanya, que va culminar amb el naixement de Victòria Anna (1984), primer nadó espanyol concebut a través d'una FIV.
  • Criotransferència: el 1987 vam aconseguir el primer naixement a Espanya d'un nadó procedent d'un embrió prèviament congelat
  • Donació d'òvuls: el 1988 vam aconseguir el naixement del primer nadó espanyol resultant d'una donació d'òvuls.
  • Microinjecció intracitoplasmàtica (ICSI). Vam ser els primers a aplicar-la amb èxit al nostre país (1994).
  • Diagnòstic Genètic Preimplantacional (DGP). El 1994 vam aconseguir el primer naixement a Espanya d'un nadó després d'un Diagnòstic Genètic Preimplantacional.
  • Preservació de la fertilitat: El 2012 vam fer possible el naixement del primer nadó espanyol procedent d'un òvul prèviament congelat, obtingut després d'un tractament de preservació de fertilitat realitzat a la mare per un càncer d'ovari.
  • Vitrificació automatitzada: L'any 2017 vam aconseguir el naixement del primer nadó a tot el món concebut a partir d'un òvul vitrificat de forma semi-automatitzada.