El 25 d'abril se celebra el Dia Internacional de la Conscienciació sobre el soroll amb l'objectiu de sensibilitzar les persones sobre els efectes nocius que el soroll pot arribar a provocar en la nostra salut i en la nostra qualitat de vida.

"La major part del temps" explica el Dr. Iván Domènech del Servei d'Otorinolaringologia de l'Hospital Universitari Dexeus - Grup Quirónsalud "no som conscients del soroll que hi ha al nostre voltant. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana no exposar-se a sorolls d'intensitat superior a 65 decibels ja que escoltar un soroll de més de 70 decibels durant un temps prolongat pot provocar un dany a l'oïda amb conseqüències que poden arribar a ser irreversibles. Actualment, però, a les ciutats podem estar exposats a ambients sonors superiors, conseqüència de la contaminació acústica ambiental ".

Aquesta exposició gairebé constant al soroll a més de provocar lesions auditives que poden arribar a ser greus, pot tenir altres conseqüències en la salut com alteracions del son, estrès, vertígens, nàusees ...

Els joves i el soroll

L'augment de casos de joves que presenten principis de sordesa ha anat en augment en els últims anys no únicament a causa de la contaminació acústica sinó com a conseqüència del mal ús de les noves tecnologies. "Cada vegada són més els joves que acudeixen a la nostra consulta per problemes derivats de la utilització de dispositius electrònics per escoltar música, els alts nivells de decibels a discoteques i bars o els nous sistemes de so a les sales de cinema que causen lesions irreversibles en l'oïda interna que poden provocar problemes d'audició majors i més intensos en edats cada vegada més primerenques "afirma el Dr. Domènech.

Per evitar aquests efectes nocius, és recomanable controlar el volum dels reproductors i evitar estar exposat durant molt de temps a aquests aparells

Unitat d'Otologia i Audiologia de l'Hospital Universitari Dexeus

La Unitat d'Otologia i Audiologia del Servei d'Otorinolaringologia de l'Hospital Universitari Dexeus és un centre de referència per a tots els problemes relacionats amb l'oïda i l'audició. Està constituït per un equip de cirurgians que aborden la problemàtica de manera multidisciplinària i ofereix tractaments quirúrgics i pròtesis d'última generació, que permeten solucionar gran part d'aquests problemes.

Actualment, hi ha pròtesis de l’oïda mitjana substitutives de la cadena d'ossets, cirurgies de reconstrucció de la membrana timpànica, dispositius implantables osteointegrats, o implants coclears, tots ells encaminats a la resolució de la problemàtica auditiva.

Alguns dispositius han marcat un abans i un després en la història de la cirurgia de l'audició. Per exemple, els implants coclears en edats pediàtriques han permès que nens amb un grau profund de sordesa es desenvolupin de manera absolutament normal al solucionar aquesta problemàtica. També les persones d'edat mitjana-grans que per causes determinades, han desenvolupat una sordesa total, tenen a dia d'avui solució al seu problema.