L'Institut Oncològic Dr. Rosell (IOR), equip referent en el tractament personalitzat contra el càncer, ha posat en marxa una unitat d’I+D focalitzada en la infecció Covid-19, concretament en la identificació de biomarcadors que puguin predir la seva evolució clínica i ajudar en el seu tractament, tant en la fase aguda com en la recuperació de les seves seqüeles.

Aquesta unitat tindrà com a centre d'operacions l'Hospital Universitari Dexeus del grup Quirónsalud a Barcelona, ​​on es troben a més les instal·lacions de Pangaea Oncology, el laboratori de biologia molecular de l'IOR.

Tal com explica el Dr. Santiago Viteri, cap clínic de IOR, "les estratègies utilitzades en la investigació contra el càncer de pulmó són similars en alguns aspectes a les que s'apliquen contra les infeccions virals respiratòries, i aquest és precisament el nostre punt fort", recalca.

En aquest esforç multidisciplinari s'impliquen els equips clínics (cirurgia toràcica, pneumologia, oncologia) i de diagnòstic molecular (biòlegs, patòlegs) amb els mitjans tecnològics dels seus equips de ecobroncoscòpia i biòpsia líquida.

Primer estudi: Determinar les variants genètiques de la proteïna AAT associades a una pitjor evolució de la Covid19

El primer estudi de la recent creada unitat "AATD and muco-obstructive lung diseases and SARS-CoV-2" té com a objectiu determinar si les diverses variants genètiques de l'enzim AAT estan relacionades amb complicacions més greus en l'evolució de Covid19.




"L'alfa-1-antitripsina (AAT) és una proteïna que protegeix els teixits en situacions d'inflamació. Un dèficit acusat d'aquesta proteïna està relacionat amb diverses malalties pulmonars i hepàtiques com l'emfisema i la cirrosi" explica el Dr. Viteri. "La concentració d'ATT depèn de la variant genètica que presenta cada persona, ja que hi ha fins a 70 polimorfismes genètics per fabricar la mateixa proteïna. La hipotesis del nostre estudi és determinar si certes variants genètiques d'aquesta proteïna que no s'associen a malalties pulmonars en condicions normals, són marcadors de mal pronòstic quan hi ha infecció per Covid19" afegeix.

"Aquesta informació podria ser molt important per classificar i tractar els pacients segons les complicacions que puguin arribar a tenir".

L'estudi es realitzarà mitjançant mostres de sang i orina de persones sanes i de pacients que hagin superat la infecció de Covid19 en diferents fases de la malaltia, des d’asimptomàtics fins a molt greus. "La tecnologia del nostre laboratori també ens permetrà detectar la càrrega viral en cada un dels grups, el que ens aportarà més informació sobre el nostre biomarcadors" explica el Dr. Viteri.

Aplicar els recursos de l'oncologia molecular a la lluita contra la Covid19

"L'objectiu de la nova unitat és participar activament en assajos clínics per millorar el diagnòstic i tractament de Covid19 a nivell nacional i internacional i ja estem en contacte amb diverses companyies farmacèutiques interessades", explica el Dr. Alejandro Martínez Bueno, cap de la unitat d'assajos clínics de l'IOR.