L'Hospital Universitari Dexeus i la Fundació Carme Chacón han signat un acord de col·laboració mitjançant el qual l'hospital es compromet a fer el tractament de nens amb cardiopaties congènites de nens sense recursos. El tractament inclou des de les consultes prèvies a la cirurgia, la intervenció quirúrgica, l'assistència en hospitalització i les consultes de seguiment post quirúrgic en règim ambulatori que siguin necessàries fins a l'alta mèdica de cada pacient.

Foto firma webFoto firma web

Les dues entitats col·laboren des del naixement de la Fundació Carme Chacón a l'octubre de l'any 2019. Des d'aleshores, el Dr. Raúl Abella director del Centre Internacional del Cor i director científic de la Fundació Carme Chacón ha intervingut 9 nens amb la col·laboració del Hospital Universitari Dexeus. "El conveni que signem avui" ha explicat la presidenta de la Fundació i mare de Carme Chacón, Esther Piqueras, "suposa un pas endavant en la transparència fent oficial una col·laboració que ha existit des dels nostres orígens". La Fundació Carme Chacón treballa perquè nens i nenes sense recursos de països la sanitat pública dels quals no els pot oferir el tractament necessari per a la seva malaltia, tinguin una oportunitat i siguin operats pel Dr. Abella i el seu equip, els salvin literalment amb l'objectiu de literalment, salvar-los la vida".


De la seva banda, la gerent de l'Hospital Universitari Dexeus, la Dra. Núria Solé, ha expressat la convicció del centre a participar en aquest programa solidari. "La complexitat de les intervencions i el seu postoperatori requereix personal molt tècnic i especialitzat per poder tractar aquests pacients. I estem molt satisfets de poder col·laborar amb la Fundació i amb l'equip del Dr. Abella per fer aquestes intervencions".




Què són les cardiopaties congènites?


Un de cada 8.000 nens al món neix amb una cardiopatia congènita. Algunes poden arribar a ser incompatibles amb la vida i al 2/3 del planeta continua sent la segona causa de mortalitat infantil. Gairebé 20.000 nens moren cada any a causa d'una cardiopatia congènita.


Les cardiopaties congènites són alteracions del cor i dels grans vasos sanguinis que s'originen durant el desenvolupament embrionari durant l'embaràs quan es formen les estructures cardiovasculars principals. Les alteracions més greus poden ser incompatibles amb la vida intrauterina, però en molts casos, el nadó neix i ha de ser intervingut per a urgència o en altres casos la cardiopatia congènita no es diagnostica fins un temps més tard. El 30% de les cardiopaties congènites s'han d'operar durant el primer mes de vida, cosa que augmenta la complexitat de la cirurgia cardíaca.

Sobre la Fundació Carme Chacón

La Fundació Carme Chacón té com a missió contribuir a la lluita contra la mortalitat infantil i al benestar dels nens i nenes que pateixen cardiopaties congènites i el de les seves famílies, amb una atenció especial a les famílies més vulnerables.

La fundació promou iniciatives d'inclusió social i alhora fomenta la recerca d'excel·lència i la formació especialitzada sobre cardiopaties congènites, amb una mirada especial a l'atenció de la població infantil socialment i econòmicament vulnerable. Des d'aquest compromís, desenvolupem diferents projectes d'atenció, diagnòstic i tractament de nens/es amb cardiopaties els països d'origen dels quals no disposen d'un sistema sanitari robust que pugui atendre aquestes malalties; realitzem programes d'acompanyament social i psicològic a infants amb cardiopaties, tant dels nostres programes de cooperació com a pacients d'hospitals espanyols, i a les seves famílies, especialment de les més vulnerables.

Així mateix desenvolupem activitats de sensibilització a la ciutadania en general i als i les professionals que treballen amb població infantil, per tal de fomentar la detecció precoç d'aquestes malalties i promoure hàbits saludables que evitin que puguin desenvolupar patologies cardiovasculars a l'edat adulta, promovem la recerca científica i desenvolupem activitats de divulgació tant a nivell sanitari com social.

El compromís, la solidaritat i la inclusió social com a pilars fonamentals del pensament i obra de Carme Chacón, també marcaran l'activitat, el compromís i la visió de la Fundació.