encuentro internacional de alto nivel científico sobre el oncogén KRASencuentro internacional de alto nivel científico sobre el oncogén KRAS

El passat 22 de maig, l’Hospital Universitari Dexeus va ser la seu del KRAS Think Tank Meeting, un esdeveniment internacional de referència que va reunir a Barcelona un centenar d’investigadors especialitzats en oncologia molecular per abordar els avenços més recents al voltant del gen KRAS, un dels més rellevants en la investigació del càncer.

La trobada, organitzada per la Fundació IOREste enlace se abrirá en una ventana nueva i coordinada pel Dr. Rafael Rosell —president de la fundació i referent mundial en la investigació del càncer de pulmó—, es va celebrar en format híbrid (presencial i virtual) i era dirigida a un públic científic i clínic especialitzat. La reunió va comptar amb la participació de ponents d’institucions de primer nivell procedents dels Estats Units, la Xina, Noruega, Itàlia, Portugal, Grècia i Espanya, entre altres països, i va abordar l’estudi del gen KRAS des de disciplines com l’oncologia mèdica, la bioquímica, la genòmica, la immunologia, la biologia molecular i la intel·ligència artificial aplicada.


El KRAS és un gen implicat en alguns dels tumors més agressius i de pitjor pronòstic: es troba mutat en el 90-95% dels càncers de pàncrees, en el 40-45% dels càncers colorectals i en el 25-30% dels càncers de pulmó, especialment entre persones fumadores o exfumadores. La seva rellevància com a diana terapèutica ha crescut en els darrers anys, i aquesta trobada tenia com a objectiu generar un espai de reflexió científica que ajudi a definir noves estratègies de recerca i tractament.

Durant la jornada es va presentar una visió global de l’estat actual del coneixement sobre el KRAS i la seva implicació en la transformació tumoral. El programa va incloure sessions dedicades al càncer de pulmó, pàncrees i còlon, així com presentacions centrades en noves tecnologies diagnòstiques com la biòpsia líquida i estratègies terapèutiques emergents. Va destacar, a més, la participació del Dr. Mariano Barbacid, investigador del Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO), que va oferir la conferència magistral centrada en noves estratègies contra l’adenocarcinoma ductal de pàncrees.

Un altre dels eixos de la trobada va ser el debat entorn de l’assaig clínic KROCUS, presentat recentment al Congrés Europeu de Càncer de Pulmó. Aquest estudi, centrat en el càncer de pulmó no microcític, ha mostrat resultats prometedors pel que fa a la resposta al tractament en pacients amb mutacions en el KRAS.