El pròxim 18 de maig, tindrà lloc a l’Auditori de l’Hospital Universitari Dexeus – Quirónsalud la VII Jornada de Salut Mental Perinatal, una activitat científica promoguda per la Societat Marcé Espanyola de Salut Mental Perinatal (MARES)i laInternational Marcé Society for Perinatal Mental Health.

La Dra. Gracia Lasheras, que dirigeix la Unitat de Salut Mental Perinatal i Reproductiva de l’Hospital Universitari Dexeus i és Presidenta de la Societat MARES, la Dra. Lluïsa García-Esteve, Coordinadora del Programa de Psiquiatria i Psicologia Perinatal i Gènere de l’Hospital Clínic de Barcelona i la Dra. Susana Subirà, directora del Departament de Psicologia Clínica i Salut de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), coordinen la jornada.

La salut mental perinatal s’encarrega de l’avaluació, diagnòstic i tractament dels trastorns mentals materns durant el període preconcepcional, l’embaràs, la lactància i el puerperi, així com de la salut mental del nadó i la qualitat del vincle mare-fill.

jornadajornada

"Tot i que els trastorns mentals perinatals afecten principalment a la mare i al bebè" explica la Dra. Gracia Lasheras, "també poden afectar les parelles i la família sencera inclosos els altres fills i les persones que donen suport en la seva cura. Per això, els professionals també han d’orientar a la parella i a la família en general sobre com donar suport a la donar en els reptes que presenta la gestació i les ajuda a preparar-se per exercir una maternitat/paternitat conscient i positiva".

Una de cada cinc dones pateix algun tipus de trastorn de l’estat d’ànim o d’ansietat durant el seu embaràs i/o maternitat. El més comú és la depressió postpart.

"L’embaràs no és un estat protector per a la salut mental de la dona i el postpart suposa una època de més risc en aquest sentit" afirma la Dra. Gracia Lasheras. "Nombrosos estudis científics posen de manifest que les mares de tot el món poden experimentar, durant el seu embaràs i/o després del part, ansietat, depressió, psicosi, obsessions, anorèxia o qualsevol tipus de psicopatologia independentment de la seva edat, el seu país de origen, cultura o nivell econòmic".


Es calcula que al voltant del 75% de les dones amb trastorns mentals perinatals no són diagnosticades ni reben el tractament ni l’ajuda adequada. "L’estigma associat a la malaltia mental durant l’embaràs i postpart és una important barrera per detectar i tractar aquestes dones".


Aquestes patologies interfereixen en la bona evolució de la gestació, provoquen una vivència estressant de l’embaràs, del part i del postpart i generen un alt nivell de patiment. A més, dificulten tant la lactància com la vinculació afectiva entre les mares i els seus nadons.


"Actualment sabem que un vincle sensible i segur entre la mare i el bebè, és necessari per al bon desenvolupament físic, emocional i social del nadó" continua la Dra. Lasheras "i que la patologia mental pot derivar en importants conseqüències no només sobre la salut de la mare, sinó també del fill o filla a curt i llarg termini, que en ocasions poden ser molt greus".


Entre les conseqüències associades es troben els problemes de vincle materno-filial, hiperactivitat i dèficit d’atenció, el trastorn oposicionista desafiant, trastorns emocionals (ansietat i depressió), trastorns del llenguatge i l’aprenentatge, entre d’altres.


VII Jornada de Salut Mental Perinatal

Els objectius principals d’aquesta jornada són potenciar la trobada de professionals en l’àrea de la salut mental perinatal per posar en comú els avenços en recerca clínica i bàsica i sensibilitzar la societat sobre els trastorns mentals que poden patir les mares, lluny del discurs predominant que idealitza la maternitat.

Aquesta edició comptarà amb la participació de la Dra. Gertrude Seneviratne, psiquiatra perinatal del Bethlem Royal Hospital de Londres que parlarà sobre el protocol d’avaluació de la capacitat parental en els trastorns mentals durant l’etapa perinatal. Núria Terribas, experta en bioètica i dret, realitzarà un enfocament des de la bioètica dels drets de la dona en la maternitat, de vegades qüestionats i limitats per la descompensació de la salut mental materna. La psicòloga Núria Civit compartirà la seva experiència en l’avaluació i l’abordatge del maltractament infantil i perinatal i, per últim, el psicòleg forense Jordi López, tractarà un tema esfereïdor però necessari: els secrets del peritatge forense en filicidis.

La ponència marc anirà a càrrec del Professor Carmine Pariante, psiquiatra del King’s College de Londres que tractarà les claus del paper de la inflamació en la salut mental perinatal.

Aquí podeu consultar el programa de la jornadaEste enlace se abrirá en una ventana nueva