Women secret y Dexeus Mujer unidas lucha contra cancerWomen secret y Dexeus Mujer unidas lucha contra cancer

El càncer de mama és el tumor més freqüent entre les dones –només a Espanya i segons dades de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM) es detecten més de 27.000 nous casos cada any– i, gràcies als programes de detecció precoç, està registrant un augment relatiu del càncer de mama a una franja d'edat més jove: un 15% dels casos es detecten en dones d'entre 25 i 45 anys. "Aquest fet, sumat al retard de la maternitat als països occidentals, fa que la proporció de dones que reben un diagnòstic de càncer sense haver tingut fills o quan encara es troben en edat fèrtil hagi augmentat en els darrers anys", explica el Dr. Rafael Fábregas, consultor de Ginecologia Oncològica i Mastologia de Dexeus Dona, Departament d'Obstetrícia, Ginecologia i Medicina de la Reproducció de l'Hospital Universitari Dexeus. El tractament amb quimioteràpia que requereix aquesta malaltia pot comprometre'n la fertilitat. Per aquest motiu, és fonamental informar les pacients i explicar-los que si desitgen ser mares en un futur han de preservar els seus òvuls abans d'iniciar-lo. Tot i això, menys de la meitat de les que reben el diagnòstic opten per aquesta opció, tant per manca d'informació com pel cost del tractament, o la por que la posterior gestació provoqui la reaparició del tumor. No obstant això, no hi ha evidències científiques que un embaràs empitjori el diagnòstic. A més, i en el cas del càncer de mama, la detecció precoç i la millora en els tractaments han permès augmentar la supervivència per sobre del 90%, cosa que deixa un grup important de dones amb bona qualitat de vida i el desig de ser mares.


Per aquest motiu, Dexeus Dona i Women'secret han decidit posar en marxa la iniciativa solidària: "Coses que sí que importen", que consisteix en el llançament d'un sostenidor que es pot utilitzar de manera immediata després de la cirurgia de càncer de mama, i que ha estat dissenyat de forma específica amb aquesta finalitat amb l'assessorament d'experts en Ginecologia Oncològica i Mastologia de Dexeus Dona.


L'objectiu d'aquesta iniciativa és contribuir a normalitzar la malaltia i millorar el benestar de les dones que han passat per aquest procés. El model compleix tots els requisits tècnics i mèdics requerits, i se suma a la línia específica de sostenidors adaptats per a l'ús de pròtesis que va llançar la firma el 2013. L'avantatge és que es pot adquirir on line i en alguns establiments de la marca , a un preu assequible i amb un disseny més actual que el d'altres productes d'aquest tipus que es venen a les botigues d'ortopèdia. A més, Women'secret ha anunciat que el 100% dels beneficis que s'obtinguin de la col·lecció PSB durant tota la temporada Tardor-Hivern 2017 es destinaran a oferir de manera gratuïta el tractament de preservació de la fertilitat a dones amb càncer, a través del programa de preservació de la Fundació Dexeus Dona.


La iniciativa es difondrà en xarxes amb el hashtag #símeimporta, i s'ha presentat avui durant una roda de premsa celebrada al showroom de Women'secret de Madrid, que ha comptat amb la presència del Dr. Pedro N. Barri, president de Dexeus Dona i director del Departament de Ginecologia, Obstetrícia i Medicina de la Reproducció de l'Hospital Universitari Dexeus, el Dr. Rafael Fábregas, consultor de Ginecologia Oncològica i Mastologia de Dexeus Dona, Eva Romeo, directora general de Women'secret i Belén Canalejo, influencer de moda i lifestyle, i autora del blog B. la moda, que va ser diagnosticada de càncer de mama el març del 2016. El projecte també recull el testimoni personal de quatre dones joves, pacients de Dexeus Dona, que ja han superat la malaltia i han participat de manera voluntària en aquesta iniciativa.


Women'secret_Dr Barri_Belén Canalejo_Eva Romeo_Dr FàbregasWomen'secret_Dr Barri_Belén Canalejo_Eva Romeo_Dr Fàbregas


Maternitat i càncer de mama


"La maternitat és un tema molt sensible, que molts oncòlegs no plantegen als seus pacients, perquè són poc inclinats a animar-les a tirar endavant un embaràs per evitar el risc que l'estímul hormonal pugui afavorir una recidiva, especialment en dones joves que, sovint , presenten un tipus de tumors més agressius", explica el Dr. Rafael Fábregas. Tot i això, avui dia no hi ha evidències d'empitjorament del pronòstic en pacients joves que han estat mares després del càncer de mama.


A l'última reunió anual de l'American Society of Clinical Oncology (ASCO), celebrada el mes de juny passat a Chicago, es va presentar la investigació més gran sobre la seguretat de l'embaràs després del càncer de mama, realitzada fins a la data, que va fer el seguiment d'una mostra de més de 1.000 pacients menors de 50 anys, que van ser diagnosticades de càncer de mama no metastàtic abans del 2008. Després deu anys de seguiment, els investigadors conclouen que no hi va haver diferències en la supervivència lliure de la malaltia entre les dones que van quedar embarassades i les que no ho van fer, independentment de l'estatus del tumor. Tot i això, els experts indiquen que per decidir quant de temps cal esperar abans de buscar un embaràs és fonamental considerar cada cas. A més, l'espera també depèn del tractament que la pacient hagi de seguir, per tant pot ser entre dos i cinc o fins i tot més anys.


Quant a la preservació de la fertilitat, un treball publicat recentment a les revistes científiques Human Reproduction i Fertility and Sterility realitzat per la Dra. Francisca Martínez de Dexeus Dona, recull les darreres recomanacions consensuades a escala internacional per tres de les societats de referència més importants en aquest àmbit: International Society of Fertility Preservation, European Society of Human Reproduction and Embriology (ESHRE) i American Society for Reproductive Medicine (ASRM). Aquestes recomanacions indiquen que les persones que pateixin una malaltia, segueixin un tractament mèdic o hormonal o s'hagin de sotmetre a una intervenció que pugui danyar les cèl·lules sexuals o comprometre'n la fertilitat (incloent-hi la comunitat transgènere), han de ser convenientment assessorades sobre els tractaments de preservació sobre la base de cada cas. La Societat Espanyola de Fertilitat (SEF) va crear un Grup específic de Preservació que tenia com a objectiu precisament conscienciar els oncòlegs que han d'abordar aquest tema a la consulta i oferir als pacients informació abans d'iniciar el tractament, una línia d'actuació que també recolza la Societat Europea d'especialistes en Càncer de Mama (European Society of Breast Cancer Specialists, EUSOMA).


"És evident que el principal objectiu en pacients diagnosticades de càncer és que la dona superi la malaltia i la maternitat sempre ocupa un segon lloc, però això no impedeix valorar aquesta opció, ja que la tipologia del tumor, el pronòstic i l'evolució de la malaltia en cada cas és molt diferent, i sempre s'ha de valorar de manera individualitzada", explica el Dr. Fábregas. Actualment no es disposa de dades sobre les possibilitats que hi ha de ser mare després del càncer sense risc de recidives, perquè els estudis només es poden fer a partir de dades empíriques i, per tant, són retrospectives. Però, tot i així, "creiem que el percentatge de dones que han estat mares després del càncer és inferior al que es podria assolir", afegeix el Dr. Rafael Fábregas.


Programa de preservació

El programa de preservació gratuïta de la fertilitat que ofereix Dexeus Dona als pacients oncològiques es va iniciar l'any 2009 i forma part de les activitats d'assistència mèdica de caràcter social que duu a terme la Fundació Dexeus Dona. La intervenció permet obtenir òvuls o teixit ovàric per congelar i s'ha de fer sempre abans que la pacient sigui intervinguda del càncer o iniciï el tractament de quimioteràpia.


En general i per a les dones, la vitrificació d'òvuls és el mètode d'elecció, encara que també es pot recórrer a la criopreservació d'ovòcits i d'embrions. La possibilitat d'aconseguir un embaràs a través de les tècniques de reproducció assistida després d'un trasplantament de teixit ovàric encara es troba en fase d'estudi clínic. Per als homes, i de moment, l'única opció és criopreservació d'esperma i teixit testicular. Els experts també indiquen la necessitat establir registres internacionals dels resultats obtinguts, a curt i llarg termini, en tècniques de preservació de la fertilitat.


Segons indica el Dr. Pedro N. Barri, "la preservació de la fertilitat per qüestions mèdiques és un al·licient per a les dones que, mentre se sotmeten a durs tractaments com la cirurgia, la quimioteràpia o la radioteràpia, saben que les taxes de supervivència són elevadíssimes i que la qualitat de vida i la capacitat de ser mare no s'ha de veure afectada després de rebre l'alta mèdica". En total i fins a l'any 2016, dins aquest programa s'ha realitzat la preservació a 150 pacients i cada any es fa una mitjana de 15 a 20 casos, que suposen el 15% de les preservacions que es fan anualment a Dexeus Dona. El cost habitual del tractament és de 3.000€ en el cas de la preservació d'ovòcits i 4.500€ en el cas del teixit ovàric.


Compromís social

Amb la campanya "Coses que sí que importen" Dexeus Dona i Women'secret volen reafirmar la seva implicació en l'àmbit de la Responsabilitat Social Corporativa (RSC) i el seu suport a projectes de caràcter social dirigits de forma específica a la dona i el seu benestar, que estan en línia amb els valors que defensen les dues marques.

Adreça web: www.dexeus.com
Font: Dexeus Mujer
Etiquetes: cáncer de mama, embarazo, preservación fertilidad