lowretinopatialowretinopatia

La diabetis és una malaltia crònica caracteritzada per l'elevació persistent dels nivells de glucosa a la sang i s'ha convertit en una de les principals preocupacions de salut pública a nivell mundial a causa de la prevalença creixent i de les greus complicacions que pot desencadenar. Segons dades de la Federació Espanyola de Diabetis (FEDE), més de 6 milions de persones estan afectades per aquesta malaltia al nostre país, una de les principals complicacions de la qual és la retinopatia diabètica, que pot arribar a produir-se fins a un 20 % de les persones amb diabetis.

"Aquesta és una condició que pot afectar la visió dels qui tenen diabetis i és la principal causa de ceguesa en la població laboral activa al nostre país", explica el Dr. Carles Barnés, oftalmòleg de l'Institut Oftalmològic Quirónsalud Dexeus, que afegeix com una de les principals complicacions d'aquesta patologia és que no presenta símptomes en les etapes primerenques, dificultant per tant el seu diagnòstic precoç quan es poden aplicar tractaments per al seu control.

Per aquest motiu adquireix una rellevància especial que les persones afectades per diabetis es realitzin revisions regulars del fons de l'ull. "A l'Institut Oftalmològic Dexeus comptem amb un equip de professionals altament qualificats i les últimes tecnologies que ens permeten detectar precisament aquests problemes als ulls fins i tot abans que es tornin evidents", apunta el Dr. Carlos Vergés, director general de l'Institut Oftalmològic Dexeus.

retinopatia diabeticaretinopatia diabetica

La retinopatia diabètica és una malaltia que afecta els vasos sanguinis de la retina, la capa prima de teixit a la part posterior de l'ull responsable de convertir la llum i les imatges que entren per l'ull en senyals nerviosos que s'envien al cervell. A mesura que la diabetis progressa i es manté un control glucèmic inadequat, els alts nivells de sucre a la sang poden causar dany a aquests vasos sanguinis.

"És important destacar que no sempre es presenten símptomes evidents en les primeres etapes de la retinopatia diabètica, cosa que fa essencial la detecció primerenca mitjançant exàmens oftalmològics regulars", incideix novament el Dr. Barnes, qui afegeix com existeixen diferents tractaments depenent del grau i tipus de retinopatia. "Però com en qualsevol altra patologia, com més aviat s'apliquin aquests tractaments més possibilitats d'èxit hi haurà i podrem evitar que la malaltia es desenvolupi fins a ocasionar danys que poden arribar a ser irreversibles".

En el desenvolupament de la retinopatia diabètica influeix tant un mal control del nivell de glucèmia, com més dolent sigui aquest, més risc de desenvolupar aquesta complicació, com el temps des de l'inici de la diabetis, a més temps de malaltia, més risc. "Per això s'hauria d'insistir que tots els pacients recent diagnosticats de diabetis es realitzin revisions oculars regulars que permetin identificar els primers signes, cosa que és possible molt abans que els símptomes de la retinopatia es presentin mitjançant una retinografia", segueix explicant el oftalmòleg.

Quan la retinopatia diabètica es troba en fases més avançades pot produir allò que es coneix com a edema macular diabètic. És llavors quan apareixen els primers símptomes com la pèrdua de visió i la metamorfòpsia, una distorsió visual en què les línies rectes apareixen ondulades o tortes. A la fase final, la retinopatia diabètica produeix un despreniment de retina diabètic. "Això és un mal ja irreversible de la malaltia, per això és important poder solucionar aquesta complicació abans d'arribar a aquest nivell", continua explicant el Dr. Carles Barnes.

El tractament de la retinopatia diabètica depèn de l'etapa de la malaltia i la presència d'altres problemes, com ara l'edema macular diabètic. La millor manera de prevenir o frenar la progressió d'aquesta complicació és mantenir un estricte control dels nivells de glucosa a la sang i de la pressió arterial. Quan apareixen els primers signes però encara no hi ha símptomes, en les fases més inicials, es poden emprar tractaments amb làser, per tractar àrees específiques de la retina que tenen edema o sagnat i amb aquest tractament es pot arribar a resoldre el problema.

En els casos en què ja hi ha un edema macular diabètic, és necessari emprar injeccions intravítries, utilitzant diferents tractaments segons el tipus d’edema present. "D’una banda hi ha els corticoides, que poden ajudar a reduir l’edema i s’utilitzen en aquells casos amb major presència de biomarcadors inflamatoris; i de l’altra, els fàrmacs antiangiogènics, que bloquegen una proteïna que estimula el creixement de vasos sanguinis anormals a la retina i s’usen quan hi ha menys inflamació", explica el Dr. Barnes. Per identificar el tipus d’edema, s’usa la tomografia de coherència òptica (OCT). Aquests tractaments s’administren sempre sota supervisió mèdica especialitzada i després d’una avaluació individualitzada de cada pacient.