La incontinència fecal afecta més del 24% de la població, però continua sent un tema tabú

Des de la Unitat de Coloproctologia de l'Hospital Universitari Dexeus ofereixen suport a totes les persones que pateixen incontinència fecal, una patologia que encara continua sent invisible en molts casos. Com a cirurgians especialitzats en l'aparell digestiu, el nostre objectiu és ajudar aquests pacients a trobar solucions per millorar-ne la qualitat de vida. La incontinència fecal és un tema tabú, tot i afectar el 24% de la població.
6 milions de persones pateixen incontinència (fecal i urinària) a Espanya. Concretament de 2 a 4 milions pateixen incontinència fecal, incapacitant-los sense poder controlar l'alliberament de contingut fecal i de gasos. És una patologia invisible, que limita la vida de les persones que la pateixen, i que, en general, es viu en silenci per vergonya, por o desconeixement, tant per part del pacient que la pateix com de molts professionals.
"És un problema que limita la vida dels pacients, en gran mesura, tant des del punt de vista social, laboral com de parella", explica la Dra. Laura Lázaro, cirurgiana especialista en coloproctologia, del grup Quirúrgica de l'Hospital Universitari Dexeus. El passat 26 de juny es va celebrar la setmana dedicada a la incontinència "és important alçar la veu per donar a conèixer aquesta patologia i és important transmetre que té solució" afirma la Dra. Lázaro.
La incontinència fecal és freqüent al nostre entorn amb una freqüència més gran del que es pensa. Afecta més dones per sobre dels 50 anys i està associat a diferents factors de risc, com la paritat, els parts instrumentats, la diarrea crònica; i a diferents tipus de tractaments, com la cirurgia de la pelvis, la radioteràpia prostàtica o genital femenina; o en alguns casos a malalties degeneratives en pacients internats en residències.
ASIA, l'Associació per a la Incontinència Anal, treballa per conscienciar la societat sobre aquesta patologia i els problemes emocionals que pot suposar patir-la. Hi ha ocasions en què la persona pot arribar a la depressió ja que "és una patologia invalidant fins que no trobes la teva solució", explica la presidenta de l'associació, Àngels Roca. El problema de la incontinència està agreujat perquè els mateixos pacients no saben a quins professionals acudir, i moltes vegades els professionals tampoc no coneixen el diagnòstic ni el tractament si no es troben dins d'unitats especialitzades.
La despesa sanitària desencadenada és alta. La Dra. Lázaro explica que "podria millorar-se amb tractaments preventius en persones de risc, així com disminuir el nombre de persones afectades mitjançant tractaments de rehabilitació del sòl pèlvic i millora en els hàbits dietètics per als casos lleus". Però també hi ha casos en què és necessària la cirurgia, solen ser casos amb incontinència de moderada a greu, "és aleshores quan realitzem cirurgies reparadores i/o reconstructives". En qualsevol cas, l'abordatge sempre és multidisciplinari i requereix un nivell d'especialització alt.
Des de la Unitat de Coloproctologia de l'Hospital Universitari Dexeus treballen des de fa més de 10 anys diagnosticant, tractant i ajudant a millorar la qualitat de vida dels pacients amb incontinència. "L'estudi conjunt amb els diferents professionals és fonamental per a l'èxit del tractament" destaca la Dra. Lázaro.
A més del tractament mèdic i de la cirurgia reparadora, hi ha altres tractaments que encara són poc coneguts com l'implant de biomaterials, la neuromodulació, que es pot realitzar tant des del punt de vista perifèric neuromodulant el nervi tibial posterior, o des del punt de vista del sistema nerviós central mitjançant la neuromodulació d'arrels sacres. "Són tècniques que donen molt bons resultats i per als pacients suposa recuperar la seva qualitat de vida" afirma la Dra. Lázaro.