El Dr. Jordi Robert, cap de secció del Servei de Medicina interna de l'Hospital Universitari Dexeus i expert en síndrome de la fatiga crònica ha publicat una editorial a l'últim número de la revista Medicina Clínica en què es planteja l'estatus de l'anomenat COVID19 persistentEste enlace se abrirá en una ventana nueva. És una nova malaltia? es tracta de la síndrome de fatiga crònica provocada per la infecció de SARS-CoV-2? Com hem de tractar-la?

"Fins ara, i no amb absolut consens, s'han identificat tres situacions clíniques relacionades amb la infecció per la COVID19", explica l'expert de l'Hospital Universitari Dexeus. "La primera serien les manifestacions clíniques a conseqüència del dany sobre diferents òrgans produïts per la infecció. La segona les manifestacions secundàries degudes a ingrés hospitalari, ingrés a Unitat de Cures intensives o al tractament de la infecció".

"Però, sens dubte" afegeix Robert" la forma que genera més incertesa i dubtes és l'anomenat long COVID o COVID19 persistent".

Què es considera COVI19 persistent?

S'accepta com a COVID19 persistent una sèrie de símptomes que persisteixen durant 4-12 setmanes després de la infecció per COVID19 (fins i tot en formes lleus i asimptomàtiques) que no es poden explicar per un diagnòstic alternatiu. Aquests símptomes són: fatiga, dificultat per pensar o concentrar-se, ortostatisme, palpitacions i dolor muscular i articular. De manera que tots empitjoren després de l’esforç.

L'encefamielitis miàlgica, més coneguda com a síndrome de fatiga crònica presenta també aquests símptomes que, en tots dos casos impedeixen la realització de tasques quotidianes i empitjoren la qualitat de vida dels pacients.

"Sospitem, encara que encara no hem estat capaços de demostrar-ho, que algunes infeccions víriques estan relacionades amb l'inici de la síndrome de la fatiga crònica" afirma el Dr. Robert. "Tot això ens porta a preguntar-nos si hi ha alguna diferència entre aquells pacients diagnosticats amb COVID19 persistent respecte dels pacients diagnosticats amb síndrome de fatiga crònica".

Si acceptem que el COVID19 persistent és una fatiga crònica desencadenada per la infecció per coronavirus, hauríem de tractar el COVID19 persistent com una malaltia crònica. I en el sentit contrari, hauríem de comprovar que els tractaments que funcionen a COVID19 persistent són igualment útils en pacients diagnosticats de síndrome de fatiga crònica.

El Dr. Robert conclou l'editorial afirmant que a parer seu hauríem de plantejar-nos el canvi de denominació del COVID19 persistent i suggereix que potser la pandèmia per COVID19 ens estigui portant a una altra pandèmia, aquesta vegada d'una malaltia coneguda com és la síndrome de la fatiga crònica.

Referencia de l’article

Robert Olalla J. Pandemic due to a pandemic? Med Clin (Barc). 2022 May 4:S0025-7753(22)00124-5. doi: 10.1016/j.medcli.2022.03.002. Online ahead of print.Este enlace se abrirá en una ventana nueva