biopsia1biopsia1

Experts nacionals i internacionals es reuneixen el proper 17 de gener en aquesta jornada organitzada al CNIO pel Grup Espanyol Multidisciplinar de Melanoma (GEMM), per abordar els últims avenços en la investigació bàsica i clínica en aquest tumor agressiu.

El melanoma és un paradigma de tumors agressius. Aquest és l'únic tipus de càncer en què lesions amb poc més d'un mil·límetre de gruix tenen la capacitat de disseminar cèl·lules malignes i generar metàstasis en diferents òrgans. Fa poc més d'una dècada, l'esperança mitjana de vida dels pacients amb melanoma metastàtic era de 10 a 12 mesos. Gràcies a la investigació, assaigs clínics recents han aconseguit millorar la supervivència en un 60-70% dels afectats, amb la possibilitat de llargs supervivents en malaltia metastàtica. D'altra banda, s'han desenvolupat noves tecnologies que permeten un diagnòstic més aviat de la malaltia, distingint de forma més eficient melanomes malignes de la seva versió benigna, els lunars.

Les coordinadores d'aquesta reunió traslacional, les Dres Susana Puig (Hospital Clínic, Barcelona), Maria González-Cao (Institut Oncològic Rosell, Hospital Universitari Dexeus, Barcelona) i María Soengas (CNIO, Madrid) emfatitzen que l'objectiu és avaluar els avenços. en el diagnòstic, seguiment i tractament del melanoma, però també què falta per aconseguir.

"La immunoteràpia i teràpies contra dianes moleculars han suposat una revolució en el tractament del melanoma, però malauradament, els efectes secundaris poden ser severs, i l'eliminació completa dels tumors encara és limitada a un subgrup de pacients" indica González-Cao. Puig emfatitza que "el diagnòstic precoç d'aquestes lesions pot ser molt complex, en part perquè no es disposa de biomarcadors moleculars que permetin predir la capacitat d'una piga a transformar-se en melanoma". Els melanomes són a més "els campions de les mutacions" com esmenta Soengas, acumulant el nombre més gran d'alteracions genètiques que qualsevol altre tipus tumoral. A més, aquestes "cèl·lules tumorals es comporten com a transformers increïblement eficients", continua Soengas, adaptant-se i evolucionant per sobreviure i resistir diferents tipus de tractaments.

Aquesta Reunió Traslacional, que aquest any correspon a la IV Edició, s'iniciarà amb una xerrada per part del Dr. Jean Cristophe Marine (VIB, Bèlgica), en què resumirà precisament com evolucionen els melanomes donant lloc a diferents poblacions de cèl·lules malignes i com són capaços d'evadir tant immunoteràpia com tractaments dirigits a mutacions. Altres ponents, inclosa la Dra. Julia Newton-Bishop (University of Leeds, Anglaterra) i el Dr. Josep M Piulats (IDIBELL, Barcelona), aprofundiran en el descobriment de nous mecanismes d'iniciació i progressió en diferents tipus de melanoma, a la pell o a nivell ocular.

Els Drs. Josep Malvehy (Hosp Clínic, Barcelona), i Andreas Meyerhans (Universitat Pompeu Fabra, Barcelona), discutiran amb altres experts al camp, aspectes d'intel·ligència artificial i d'anàlisi de grans bases de dades. Altres ponències que s'esperen amb atenció són les dels Drs. Alfonso Berrocal (Hosp General de València), Iván Márquez (Hosp Gregorio Marañón, Madrid) i Paul Lorigan (Univ Manchester, Regne Unit), sobre assaigs clínics d'última generació a Espanya i altres països.

Aquests treballs "són un exemple de com la integració entre la investigació bàsica i clínica permet avançar en temps real" com indica el Dr. Berrocal, President de GEMM "en el maneig i tractament dels pacients amb melanoma".

El Grup Espanyol Multidisciplinar de Melanoma (GEMM) està implicat de manera molt especial, en la investigació translacional. Un dels seus objectius fonamentals és integrar la investigació clínica des de diferents especialitats (oncologia, dermatologia i patologia, entre d'altres) amb la investigació bàsica. Com a fruit d'aquest esforç, GEMM ha convocat aquest any beques per a investigació translacional en melanoma, aportant un total de 100.000 euros.