Consultas Dr RosellImagen en alta resolución. Este enlace se abrirá mediante lightbox, puede haber un cambio de contextoConsultas Dr Rosell

Investigadors experts del Grup Espanyol de Càncer de Pulmó (GECP) i de Pangaea Biotech, SL, han publicat avui a la prestigiosa revista JAMA Oncology l’article «Association of EGFR L858R mutation in circulating free DNA with survival in the EURTAC trial», en el qual demostren la viabilitat d’utilitzar ADN circulant lliure (cfDNA) a partir de mostres de sang recollides de pacients amb càncer de pulmó avançat de cèl·lula no petita (CPCNP) com un substitut per a les biòpsies de teixit.

«L’anàlisi en teixit tumoral segueix sent el mètode recomanat per a la detecció de la presència de mutacions d’EGFR oncogènics. No obstant això, la quantitat de teixit tumoral obtingut per biòpsia és sovint insuficient, especialment en CPCNP avançat, fet que planteja la qüestió de si el cfDNA es pot utilitzar com una biòpsia líquida substituta per a la detecció no invasiva de les mutacions d’EGFR», comenten els autors en la publicació.

Mitjançant aquesta nova tècnica, el grup liderat pel Dr. Rafael Rosell va buscar detectar mutacions en el gen receptor de factor de creixement epidèrmic (EGFR) que impulsen el creixement del tumor i correlacionen la seva presència amb els temps de supervivència d’aquests pacients.

Aquesta anàlisi era un objectiu secundari de l’estudi EURTAC, promogut pel Grup Espanyol de Càncer de Pulmó i que va portar a l’aprovació, de l’FDA, de l’inhibidor de Roche, Tarceva® el 2013 per a pacients amb la mutació EGFR en primera línia. Per dur a terme aquesta anàlisi, el Dr. Rosell i els coautors van examinar mutacions d’EGFR en cfDNA aïllats de 97 mostres de sang. En 76 d’aquestes 97 mostres (78 %) dels pacients, es van detectar mutacions d’EGFR en cfDNA.

El temps mitjà de supervivència global va ser inferior en els pacients amb la mutació L858R en cfDNA que en aquells amb l’exó 19 deleció (13,7 respecte a 30 mesos). En el cas dels pacients amb la mutació L858R en el teixit, el temps mitjà de supervivència global va ser de 13,7 mesos per aquells amb la mutació L858R detectada en cfDNA i de 27,7 mesos per a aquells en què no es va detectar la mutació en cfDNA. Per als 76 pacients amb mutacions d’EGFR en cfDNA, només el tractament amb erlotinib va ser un predictor independent de la malaltia i de la supervivència lliure de progressió. Per tant, la presència de la mutació d’EGFR L858R i la seva detecció en sang ara es pot considerar com un factor pronòstic i predictiu amb aplicació a la pràctica clínica. L’assaig és el primer que compara la supervivència en CPCNP avançat segons la detecció de mutacions en cfDNA vs. teixit.

L’estudi no és el primer que incorpora tècniques de detecció en sang. No obstant això, la prova desenvolupada pels investigadors de Pangaea Biotech i llicenciat per Labco Quality Diagnostics és el primer que és prou sensible i específic perquè es pugui incorporar a la pràctica clínica diària.

Segons el Dr. Rosell, «s’han fet grans avenços en el tractament de càncer de pulmó en els últims anys, però encara hi ha moltes qüestions pendents. Per començar a buscar les respostes, cal fer nous assajos que incorporin l’anàlisi de sang. Una qüestió que cada vegada es fa més evident és que el tractament amb fàrmacs únics contra l’EGFR mutat és insuficient. Tenint això en ment, s’estan duent a terme dos assajos clínics a gran escala, el BELIEF i el GOAL utilitzant la prova de Pangaea Biotech, amb combinacions de fàrmacs, en els quals estem analitzant les mutacions d’EGFR en el sèrum abans d’iniciar el tractament, en el moment de la resposta i en el moment de la progressió. Aquests assajos podrien contribuir a millorar el tractament i podrien ser els primers a monitorar les mutacions d’EGFR en cfDNA».

El Dr. Rosell opina que «la necessitat de determinar les mutacions d’EGFR en cfDNA i monitorar contínuament la resposta al tractament durant el curs de la malaltia és clara. Gràcies a JAMA Oncology, ara aquesta necessitat es podrà reconèixer i acceptar més fàcilment. Gràcies als nostres socis, Labco Quality Diagnostics, ara tenim la possibilitat d’arribar a encara més pacients amb la distribució de la nostra prova de detecció en sang a través de la principal xarxa de laboratoris clínics d’Europa i l’Amèrica Llatina».

El tractament de CPCNP ha canviat dràsticament des que el 2004 es va descobrir que les mutacions en el gen EGFR causen el càncer de pulmó en alguns pacients (sobretot aquells amb adenocarcinomes de pulmó, les dones i els no fumadors o exfumadors). Estudis de cribratge per detectar les mutacions en l’EGFR poden ara determinar quins pacients tenen més probabilitats de beneficiar-se dels medicaments dirigits, com ara Tarceva®; els pacients tractats amb aquest medicament responen significativament millor, i durant més temps, en comparació de la quimioteràpia. Ateses les dificultats esmentades per obtenir teixit tumoral mitjançant la biòpsia tradicional, aquesta nova tècnica de detecció en sang és un mètode prometedor per al cribratge.

Sobre el GECP i l’assaig EURTAC

El Grup Espanyol de Càncer de Pulmó (GECP) el va fundar un grup de metges oncòlegs l’any 1991 amb un clar objectiu: avançar en el tractament del càncer de pulmó mitjançant la recerca i la prevenció. El GECP és un grup cooperatiu multicèntric i multidisciplinari format per més de 132 hospitals i 260 metges espanyols especialitzats en oncologia mèdica i cirurgia toràcica, i investigadors bàsics. Ha desenvolupat la seva activitat de recerca clínica en els diferents tipus de càncer de pulmó i en situacions clíniques diferents, des d’estadis inicials fins a estadis avançats. En els més de 60 protocols i assaigs clínics que ha dut a terme s’han tractat 8.000 pacients. A més, el GECP participa, desenvolupa i coordina projectes internacionals amb altres grups cooperatius de referència en la investigació clínica del càncer de pulmó.

L’assaig EURTAC, promogut pel GECP, va ser el primer a demostrar la superioritat de Tarceva® sobre la quimioteràpia en pacients occidentals amb l’EGFR mutat. Els resultats de l’assaig van ser clau per a l’aprovació de Tarceva® per l’Agència Europea de Medicina (EMA, per les seves sigles en anglès) i l’Administració de Medicaments i Aliments (FDA) dels EUA per al tractament en primera línia d’aquests pacients.