compromiso con la prevención y detección precoz del cáncer analcompromiso con la prevención y detección precoz del cáncer anal

El virus del papil·loma humà (VPH) és la infecció de transmissió sexual més comuna a nivell mundial. El VPH és un virus del qual es coneixen més de 200 subtipus i encara que la majoria d'aquestes variants produeixen malalties banals com berrugues genitals, alguns genotips poden causar diferents tipus de càncer i problemes de salut reproductiva.

Qualsevol persona que tingui relacions sexuals pot estar en risc d'infecció pel VPH, especialment si té múltiples parelles sexuals al llarg de la seva vida. S'estima que entre el 85% i el 90% de la població sexualment activa (tant homes com dones) adquiriran el virus en algun moment de la seva vida.

Actualment hi ha una vacuna altament eficaç contra el VPH que es recomana administrar abans de l'inici de les relacions sexuals. A Espanya la vacuna del Papil·loma s'administra gratuïtament als 12 anys a tots els adolescents. Són dues dosis amb una separació d'almenys cinc o sis mesos. També es vacuna els adolescents de 13 a 18 anys en cas que no s'hagin vacunat abans o que estiguin parcialment vacunades. La pauta de vacunació és la mateixa que a l'anterior grup. Si comença la vacunació a partir dels 14 o 15 anys s'administraran 3 dosis amb pauta 0, 1-2, 6 mesos. A més, i segons la comunitat autònoma, també es vacunen altres grups de risc amb una pauta de tres dosis.

La forma de contagi més habitual és mitjançant relacions sexuals sense protecció amb una persona infectada que pot no presentar cap símptoma, ja que poden passar mesos o anys entre el contagi i l'aparició de la simptomatologia. En general es transmet per via sexual infectant la pell (penis, vulva, anus) o les mucoses de les àrees genitals (vagina, coll uterí i recte). També es pot manifestar a l'àrea bucal i regió faringoamigdalar.


Els grups poblacionals amb més risc de contraure VPH són::


  • Homes i dones que tinguin relacions sexuals sense protecció amb una persona que estigui infectada
  • Pacients immunosuprimits: pacients amb VIH, pacients trasplantats, pacients amb hepatitis, entre d'altres.
  • Dones amb antecedent de VPH a l'àrea ginecològica
  • Pacients amb antecedents de qualsevol altra malaltia de transmissió sexual (ETS)
  • Persones que han desenvolupat lesions clíniques (condilomes) a l'àrea perianal o genital.

És important que si una persona té berrugues anals ho comuniqui a la seva parella o parelles sexuals; ha de tenir relacions sexuals segures (usant preservatiu) i fer un seguiment mèdic dels dos individus.


Prevenció i diagnòstic del VPH

Tot i que en el 90% dels casos de contagi el VPH desapareix de forma espontània, en altres casos l'organisme no aconsegueix eliminar-lo i es poden desenvolupar lesions benignes (berrugues), premalignes o càncer.

Els condilomes (berrugues cutànies i genitals) són lesions benignes molestes i contagioses, però la gran majoria es poden eliminar fàcilment amb tractament quirúrgic làser.

Però els pacients contagiats per algun dels 14 genotips de VPH considerats d'alt risc poden desenvolupar una displàsia (canvis atípics a nivell cel·lular) que, segons el grau i el temps d'evolució, pot arribar a produir càncer anal. Per a aquests pacients és important el diagnòstic precoç mitjançant proves específiques i un control periòdic d'un metge especialista.


Les eines diagnòstiques de cribratge i detecció per al VPH anal són:


  • Citologia anal: exsudat anal amb un bastonet PCR que permet veure els canvis anòmals a les cèl·lules
  • Serotipatge del VPH: per citologia o biòpsia
  • Anoscòpia d'alta resolució: exploració del canal anorectal mitjançant un sistema de visió magnificat

Detecció i tractament del VPH anal

L'equip de Proctologia de la Unitat Cirurgia Barcelona, liderat pel Dr. Manuel Prados Guzmán juntament amb el Dr. Elvis Vargas Castillo a l'Hospital Universitari Dexeus, disposa d'una tecnologia THD avançada ProctoStation® per al control i tractament del VPH per infecció anal amb l'Anoscòpia d'Alta Resolució i és pionera en la realització d'aquestes tècniques.

Amb l'ajuda d'aquesta plataforma multifunció es poden fer revisions anals completes per al diagnòstic de diferents malalties de transmissió sexual (ETS) i altres tipus de patologies anorectals.

La tècnica de l'anoscòpia amb THD Proctostation®, a més de l'exploració del canal anorectal amb imatges d'alta resolució, també permet prendre mostres de teixits per analitzar-los posteriorment en anatomia patològica.

El Dr. Prados, cirurgià en cap de la unitat, explica que "és probable que les persones no siguin conscients que estan infectades pel virus per ser asimptomàtics, per l'absència de lesions aparents o perquè són difícils de veure. Per això la prevenció i detecció pecoç amb revisions periòdiques i fer-ne un seguiment adequat són clau per evitar contraure malalties com el VPH. Amb aquesta tecnologia avançada realitzem el cribratge del VPH amb l'anoscòpia d'alta resolució per obtenir el diagnòstic i tractament d'aquestes patologies anorectals en consulta".