L’Hospital Universitari Dexeus-Grup Quirónsalud s’ha sumat al programa multidisciplinari E-Quality, impulsat per l’aliança BMS-Pfizer, que pretén involucrar totes les especialitats que fan seguiment i assistència del pacient anticoagulat (Cardiologia, Medicina Interna, Hematologia, Neurologia, Urgències o Cirurgia Vascular).

A través d’aquest programa, es pretén posar en marxa una sèrie de protocols clínics i d’actuació, que permetin detectar àrees de millora i aprofundir en la formació dels professionals sanitaris per garantir el tractament correcte del pacient i la prevenció d’esdeveniments com l’ictus o la trombosi.

Tal com ha explicat la doctora Amparo Santamaría, hematòloga de l’Hospital Universitari Dexeus, E-Quality contribueix a «crear pràctiques clíniques d’excel·lència que permeten la prevenció, així com un diagnòstic més ràpid i precís de la trombosi, incloent-hi l’accés als millors tractaments anticoagulants». D’aquesta manera, ha afegit, «es millora significativament el pronòstic dels casos de trombosi i embòlia pulmonar, i s’evita que torni a passar, a més de reduir la incidència de l’ictus».

El tractament amb anticoagulants està indicat especialment per a persones que pateixen fibril·lació auricular (FA), l’arrítmia cardíaca més comuna [i], que afecta el 4,4 % dels espanyols de més de 40 anys, xifra que s’eleva al 17,7 % de la població de més de 80 anys [ii]. La FA multiplica el risc de patir ictus i trombosi. En aquest sentit, la doctora Santamaría ha assenyalat que ens trobem en una nova era, amb fàrmacs segurs sense necessitat d’haver de fer uns controls exhaustius.

La implantació del programa E-Quality a l’Hospital Universitari Dexeus confirma el lideratge d’aquest complex sanitari en la prevenció de l’ictus i la trombosi i serveix per reafirmar el seu compromís amb l’educació dels facultatius i la salut dels pacients anticoagulats. Segons ha conclòs l’hematòloga, «els principals beneficiats seran els pacients, ja que així obtindran accés al millor tractament disponible i podran, d’aquesta manera, millorar la seva qualitat de vida».



[i] Camm, A. J.; Kirchhof P.; Lip, G.Y.; Schotten U.; Savelieva. I.; Ernst, S. [et al]. «Guidelines for the management of atrial fibrillation: the Task Force for the Management of Atrial Fibrillation of the European Society of Cardiology (ESC)». European Heart Journal (2010), 31, p. 2369-429.

[ii] Gómez-Doblas, J. J.; Muñiz J.; Alonso Martín J.J.; Rodríguez-Roca, G.; Lobos, J.M.; Awamleh P. [et al]. «Prevalencia de fibrilación auricular en España. Resultados del estudio OFRECE». Revista Española de Cardiología (2014) núm. 67, p. 259-69.

Font: BMS-Pfizer
Etiquetes: trombosis, anticoagulantes