La Trombosi és la segona causa de mort en malalts de càncer i ja provoca el 25% de morts a Catalunya
Cada any moren a Europa mig milió de persones a causa d'una malaltia tromboembòlica venosa. Als països desenvolupats, per la seva freqüència i per la seva morbimortalitat, constitueix un problema de salut de primer ordre. A partir dels 45 anys, la seva incidència creix considerablement, sent el tercer esdeveniment més freqüent de malaltia cardiovascular després de la cardiopatia isquèmica i l'ictus.
L'ETV (Malaltia Tromboembòlica Venosa) [1] és la segona causa de mort en els pacients amb càncer. Aquesta malaltia és prevenible, però sovint el tractament i la prevenció no són adequats a causa de la manca d'informació sobre la seva gravetat.
El Dr. Jordi Fontcuberta, Cap d'Hematologia de l'Institut Blood Cell Barcelona, alerta: "l'embòlia pulmonar (coàguls a les artèries del pulmó) sovint pot ocasionar la mort sobtada després d'una intervenció quirúrgica, una immobilització perllongada o un embaràs, fins i tot en persones joves sense cap factor de risc aparent. L'embòlia pulmonar és la causa principal de mort de l'ETV. En cas de sobreviure, un 5% dels pacients poden desenvolupar un augment de la pressió arterial pulmonar amb repercussions cardiopulmonars greus".
Actualment ja hi ha estudis genètics que poden diagnosticar diverses mutacions alhora i que ens donen informació personalitzada del risc de trombosi. Segons la Dra. Amparo Santamaría, de Blood Cell Barcelona, "actualment podem conèixer mitjançant tests genètics personalitzats el risc de patir trombosi, així com les situacions d'alt risc de desenvolupar trombosi venosa. Els nous fàrmacs d'acció directa anticoagulant més segurs i més còmodes per al pacient que els clàssics permeten prevenir i tractar adequadament aquesta malaltia. Tant en pacients amb càncer com sense càncer, conèixer el risc genètic ens permet prevenir la malaltia i disminuir les morts per trombosi venosa".
L'ETV afecta igual homes i dones, encara que hi ha una major prevalença en els homes. De tota manera, el tant per cent d'afectació ha crescut els darrers anys en dones que han patit un càncer o que es troben en estat de gestació.
La manca de símptomes clars fa que el diagnòstic d'aquesta malaltia arribi moltes vegades tard. Per això, els especialistes de Blood Cell Barcelona advoquen per adoptar les estratègies necessàries que garanteixin uns millors mètodes de prevenció, diagnòstic i tractament.
Blood Cell Barcelona és el primer institut d'àmbit privat hematològic de Catalunya. L'equip mèdic està constituït per un grup de professionals de reconegut prestigi a nivell nacional i internacional que posseeix una dilatada experiència en el diagnòstic i el tractament de les malalties de la sang. BCB és l'únic institut que realitza assajos clínics a nivell internacional, cosa que permet oferir els tractaments més actuals als seus pacients. BCB també desenvolupa una tasca important a nivell docent, a través de la participació dels facultatius de l'institut en xerrades i simposis sobre les patologies i tractaments de la seva especialitat. Les consultes de Blood Cell Barcelona es troben a l'Hospital Universitari Dexeus, centre de referència a la majoria de les especialitats que tracta.
[1] El terme Malaltia Trombboembòlica Venosa (ETV) inclou les trombosis venoses profundes (TVP) i l'embolisme pulmonar (EP).