MARES situa la salut mental materna perinatal al centre d'una jornada científica
La jornada la coordinen la Dra. Gràcia Lasheras, Coordinadora de la Unitat de Salut Mental Perinatal i Reproductiva de l'Hospital Universitari Dexeus i Presidenta de la Societat MARES, juntament amb la Dra. Lluïsa Garcia-Esteve, Coordinadora del Programa de Psiquiatria i Psicologia Perinatal i Gènere de l'Hospital Clínic, i la Dra. Susana Subirá, directora del Departament de Psicologia Clínica i Salut de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
La Jornada de salut Mental Perinatal ha tingut un gran èxit a les seves edicions anteriors. S'hi reuneixen aquells professionals que vetllen per la salut mental de la dona durant i després de l'embaràs, des de metges i infermeres fins a psicòlegs i assistents socials. "Aquesta reunió científica ha entrat ja en la consciència col·lectiva dels professionals dedicats i interessats en el tema, que la viuen com una cita ineludible per intercanviar coneixements i opinions sobre la clínica, l'ensenyament i la investigació en aquest camp", expliquen les coordinadores .
L'objectiu de la jornada és revisar la investigació clínica i bàsica en aquesta àrea de salut, contribuir al desenvolupament de programes docents que incloguin la salut mental perinatal i fomentar una gestió adequada dels recursos assistencials per a aquesta població.
A la primera part es pronunciarà una Ponència Marc que aborda els canvis duradors que pateix l'estructura cerebral de la dona arran de l'embaràs. A la segona part, es donaran tres conferències sobre factors genètics implicats en la salut mental i la reproducció, així com altres aspectes que poden influir en el vincle maternoinfantil o l'ús de les TIC per transmetre els seus orígens als nens nascuts mitjançant donació de gàmetes. La donació d'òvuls i espermatozoides és cada cop més freqüent i els pares que s'hi han sotmès poden tenir dubtes sobre com explicar als seus fills aquesta situació. Aquestes tecnologies, com a aplicacions per a dispositius mòbils, poden ajudar els petits entendre i acceptar de forma natural la manera com van ser concebuts.
També hi haurà una Taula Debat sobre Depressió i Psicosi puerperal i la implantació de dispositius específics per a un millor abordatge estructurat d'aquest tipus de trastorns. Els trastorns mentals perinatals. Durant l'embaràs, un 20% de les dones tenen un trastorn psiquiàtric i un 10% de mares pateix una depressió al postpart, que en el 4% dels casos serà greu. Les guies de bona pràctica clínica consideren necessari oferir un tractament integral a la patologia mental durant l'embaràs i el puerperi que contempli un balanç risc/benefici i cost/eficàcia dels tractaments psicofarmacològics. Al debat hi participarà també una parella que ha passat per aquesta situació i que oferirà el seu testimoni.
Per acabar, a la quarta part de la jornada, s'explicaran diferents projectes i xarxes en Salut Mental Perinatal enfocats a prevenir la depressió postpart i a oferir un abordatge multidisciplinari en aquest àmbit.