Més de 50 mares blogueres i influencers en l’àmbit de la maternitat 3.0 s’han citat a Barcelona amb motiu de la jornada Dexeus Digital Mums. L’objectiu: obrir un espai per al diàleg i debatre sobre la maternitat 3.0 i els seus reptes de futur.

La trobada ha estat organitzada pel centre Salut de la Dona DexeusEste enlace se abrirá en una ventana nueva, situat a l’Hospital Universitari Dexeus - Grup Quirónsalud i ha tingut la presència d’algunes de les mares blogueres amb més seguidors a la xarxa, com Laura Baena, fundadora d’El Club de MalasmadresEste enlace se abrirá en una ventana nueva; Mónica de la Fuente, fundadora i directora de Madresfera; Sofia Fournier, ginecòloga de Salut de la Dona Dexeus i editora del blog Una mami que se mima,Este enlace se abrirá en una ventana nueva i Amalia Arce, especialista en Pediatria, responsable d’e-Salut de la Fundació Hospital de Nens de Barcelona i editora del blog Diari d’una mare pediatra.Este enlace se abrirá en una ventana nueva

Ponentes Jornada Dexeus Digital MumsPonentes Jornada Dexeus Digital Mums

Totes elles han ofert ponències en què han abordat temes vinculats amb la seva activitat a les xarxes, i que són objecte d’interès en la comunitat 3.0, com, per exemple, el problema de la conciliació laboral i familiar, l’educació dels fills en l’era digital o el futur de les dones emprenedores 3.0 i les noves oportunitats laborals que s’obren en aquest àmbit.

Salut de la Dona Dexeus és actualment el centre privat que fa el seguiment de més embarassos a Catalunya (2.800 anuals). Per aquest motiu, i conscient del lideratge que exerceixen les mares actives en xarxes socials en temes de maternitat, ha decidit impulsar l’organització d’aquesta jornada.

Reptes de futur

Segons Laura Baena, i d’acord amb els resultats de l’informe que apareix al web Clubdemalasmadres.com/concilia13f, un 80 % de les mares professionals tenen dificultats per conciliar la feina i la vida familiar, i el temps que diàriament els pares comparteixen amb els fills no supera les dues hores, de manera que cal impulsar accions que augmentin la conscienciació social, com la campanya #yonorenuncio, que va llançar El Club de Malasmadres a través de la plataforma Change.org. En aquest sentit, Baena ha destacat la necessitat de fomentar el sentiment de comunitat i l’activisme a la comunitat 3.0, «per sumar forces i impulsar canvis estructurals i mesures reals que entenguin la conciliació com un dret de tothom, no només de mares i pares». Durant la jornada també ha donat a conèixer la iniciativa #somosequipo, que pretén conscienciar de la necessitat de la corresponsabilització paterna i social en la cura dels fills.

La fundadora de Madresfera, Mónica de la Fuente, ha analitzat l’emprenedoria 3.0, indicant que «tot i que es tracta d’un sector majoritàriament amateur, pot contribuir a impulsar la carrera de moltes professionals». Un fet que ha corroborat la Dra. Sofia Fournier, que afirma que «la creació d’una identitat pròpia a les xarxes és un factor molt important per a qualsevol professional que tingui visibilitat pública, ja que si no ho fa queda a expenses de les valoracions que les altres persones puguin fer». Tot i això, la majoria de blogueres segueixen considerant el blog com una afició personal o un complement de la seva activitat professional, però són conscients que per augmentar el seu impacte i visibilitat han d’incrementar la seva presència en l’àmbit audiovisual i millorar el seu posicionament en cercadors web o SEO (search engine optimization).

En la jornada també hi han participat altres professionals, com el Dr. Carlos Dosouto, responsable de la consulta d’Endocrinologia Reproductiva del Servei de Medicina de la Reproducció de Salut de la Dona Dexeus, que ha ofert una xerrada sobre la fertilitat i la seva preservació, i Marta Puigdomènech, directora de Mamifit, a Sabadell i Sant Cugat del Vallès, que ha ofert un taller pràctic i gratuït de recuperació postpart a les assistents.

La Dra. Amalia Arce ha ofert algunes pautes sobre com educar els fills en el nou entorn digital. Entre les seves recomanacions, ha destacat la necessitat que els pares es posin al dia en l’àmbit de les noves tecnologies i les facin servir per poder guiar els seus fills. També ha recomanat que controlin el temps i supervisin els continguts, i que fomentin l’entreteniment i el joc no estructurat, per sobre de la finalitat educativa.tacado la necesidad de que los padres se pongan al día en ámbito de las nuevas tecnologías y las utilicen, para poder guiar a sus hijos, que controlen el tiempo y supervisen los contenidos, y que fomenten el entretenimiento y el juego no estructurado, por encima de la finalidad educativa.

Laura Baena_auditorioLaura Baena_auditorio


Un fenomen a l’alça

D’acord amb les dades facilitades per Madresfera, i recollides en el II Estudi de la Blogosfera Maternal a Espanya (2015), la blogosfera maternal és un fenomen relativament recent, però que en els últims anys ha experimentat un creixement exponencial: del 2013 al 2015 el nombre de blogs que agrupa aquesta plataforma ha passat de 1.000 a més de 3.000.

En general, i encara que un 73 % de les dones i homes que porten aquests blogs han cursat estudis universitaris i tenen un alt nivell de formació, es tracta d’una activitat poc «professionalitzada», i el principal objectiu és «compartir coneixements» (74%) i «relacionar-se amb altres mares» (28,4 %). De fet, pràcticament un 50 % de les blogueres de Madresfera tenen una feina per compte d’altri i només per a un 15 % el blog constitueix la seva principal activitat professional.

En l’esdeveniment, difós a les xarxes socials amb l’etiqueta #DexeusDigitalMums, hi han participat més de 150 persones, que han comentat la jornada a les xarxes i han fet que es convertís en trending topic


Adreça web: www.dexeus.com
Font: Salut de la Dona Dexeus
Etiquetes: maternitat | dexeus | blogueres | mums | malasmadres | lactància | conciliació