presentacion acticorazónpresentacion acticorazón

Dimecres passat 12 de febrer, es va presentar davant una dotzena de pacients el programa actICorazón, una iniciativa d'exercici físic adaptat per a persones amb insuficiència cardíaca que arriba per primera vegada a l'Hospital Universitari Dexeus. Aquest programa compta amb el suport de l'equip de cardiologia de l'Institut del Corazón Quirónsalud Dexeus, que s'ha compromès a difondre'l entre els pacients.


A partir del 26 de febrer i fins al 16 d'abril, s'impartiran sessions presencials d'exercici físic adaptat tots els dimecres, de 9.00 a 10.00 hores, a l'auditori de l'hospital. A més, s'oferiran sessions en línia accessibles per a tots, que es realitzaran els dilluns, de 9.30 a 10.30 hores. Aquestes activitats es complementen amb els vídeos gratuïts de la Fundació Siel Bleu, disponibles en el seu Gimnàs Virtual perquè els pacients puguin exercitar-se a qualsevol hora i des de qualsevol lloc.

La insuficiència cardíaca afecta a més de 700.000 persones a Espanya i limita la capacitat de realitzar activitats quotidianes, com pujar escales o fins i tot dormir bé. Moltes persones deixen de fer exercici per por d'empitjorar la seva condició, quan en realitat l'entrenament físic adequat pot millorar la seva resistència i benestar general.

Segons la Dra. Zamira Gómez, cardiòloga de l'Institut del Cor Quirónsalud Dexeus, l'exercici ha de formar part del tractament:

«Tots els cardiòlegs seguim la Guia de Pràctica Clínica de la Societat Europea de Cardiologia sobre exercici en pacients amb malaltia cardiovascular. Recomanem realitzar exercici entre 3 i 5 dies a la setmana, però si és diàriament i amb un expert en activitat física adaptada, molt millor».

A més, la Dra. Gómez va destacar la importància de l'exercici com a complement als tractaments mèdics:

«Els fàrmacs ajuden, però per a millorar realment la malaltia és imprescindible canviar hàbits i estil de vida, incloent-hi l'alimentació i l'exercici».

presentación acticorazón dra Gómezpresentación acticorazón dra Gómez


Durant la presentació, la cardiòloga va esmentar estudis que demostren els efectes positius de l'exercici en pacients amb insuficiència cardíaca. Segons un panell d'experts publicat en la Journal of the American College of Cardiology, l'exercici adaptat:

  • Millora la capacitat de bombament del cor.
  • Redueix la freqüència cardíaca i la pressió arterial.
  • Disminueix la inflamació i regula els nivells de glucosa en sang.
  • Afavoreix l'equilibri del sistema nerviós autònom i la tonificació muscular.

A més, l'exercici té un impacte emocional positiu, ja que la falta de mobilitat i activitat social pot generar feblesa i tristesa en els pacients.

Durant la presentació del programa a l'hospital, Guillaume Lefebvre, director general de la Fundació Siel Bleu, va destacar la importància que un centre de referència com l'Hospital Universitari Dexeus impulsi aquesta iniciativa:

«Viure amb insuficiència cardíaca és un desafiament, però amb les nostres sessions presencials gratuïtes i la supervisió d'un expert, els pacients poden recuperar la confiança en la seva capacitat per a fer exercici i millorar la seva qualitat de vida».


Per a més informació sobre les sessions presencials a l'Hospital Universitari Dexeus, pots consultar l'agenda d'activitats en la web de l'hospital.

Si prefereixes participar en el programa virtual, pots inscriure't gratuïtament en www.sielbleu.es/acticorazon, on trobaràs:

  • Dos nivells d'exercici adaptat: esforç lleu i moderat.
  • Vuit vídeos amb classes progressives de 20-25 minuts.
  • Classes en directe setmanals dirigides per experts en activitat física per a pacients cardíacs.
  • Un espai interactiu per a resoldre dubtes i rebre orientació personalitzada.
  • Recomanacions específiques per a garantir un exercici segur.

Amb iniciatives com actICorazón, l'Hospital Universitari Dexeus i l'Institut del Corazón Quirónsalud Dexeus reforcen el seu compromís amb la promoció de la salut, proporcionant eines pràctiques perquè els pacients i els seus cuidadors puguin gestionar millor la malaltia i els seus símptomes