Especialistes de la Unitat de Maluc de l’Institut Català de Traumatologia i Medicina de l’Esport (ICATME) de l’Hospital Universitari Dexeus - Grup Quirónsalud apliquen un nou abordatge quirúrgic per a la col·locació de pròtesis de maluc. La tècnica rep el nom de Superpath (pròtesi total de maluc per via supracapsular percutània assistida). És una tècnica molt més conservadora que les tradicionals i per això facilita enormement la recuperació després de la cirurgia. Els pacients presenten menys complicacions, i la possibilitat de tenir seqüeles tendeix a zero. L’Hospital Universitari Dexeus - Grup Quirónsalud aplica aquesta nova tècnica des de fa uns mesos i no només ha consolidat els resultats, sinó que ha obtingut l’acreditació corresponent com a centre de referència a Espanya des de la seva posada en marxa.

Des del passat mes de novembre, la Unitat de Maluc de l’ICATME, que lidera el Dr. Manuel Ribas, ofereix en casos seleccionats aquesta nova tècnica. Entre el novembre i el desembre es van fer les primeres 26 cirurgies de maluc; a dia d’avui ja sumen gairebé 50 intervencions. Des de finals del 2015, els doctors Cárdenas i Ribas, veritables introductors de la tècnica a Espanya i amb una llarga i reconeguda trajectòria en cirurgia miniinvasiva, duen a terme aquestes intervencions després d’haver-se format als Estats Units i haver obtingut la corresponent acreditació.

Un nou abordatge per a una de les cirurgies més freqüents

La col·locació d’una pròtesi total de maluc és altament freqüent entre les persones d’edat avançada. A Espanya cada any es fan unes 30.000 intervencions de reemplaçament de maluc, i s’espera que la xifra vagi en augment, a causa de l’envelliment de la població, que cada dia està en millors condicions de salut i té més qualitat de vida.

Amb aquesta nova tècnica, també coneguda com a abordatge microposterior o abordatge superior miniinvasiu, no es desinsereix absolutament cap múscul i la càpsula articular roman intacta, «amb la qual cosa el procés de recuperació és molt més ràpid, si es compara no només amb les tècniques convencionals d’implantació de pròtesi total de maluc, sinó també respecte a altres tècniques miniinvasives: anterior, anterolateral, lateral i posterior», explica el Dr. Ribas, cap de la Unitat de Maluc de l’ICATME (Quirón-Dexeus).

vlcsnap-2016-04-18-17h39m12s525vlcsnap-2016-04-18-17h39m12s525

Aquesta tècnica està indicada sobretot per a pacients d’uns 70 anys que necessiten poder seguir amb una activitat moderada. A més, es tracta d’una intervenció molt més conservadora que la col·locació de la pròtesi tradicional, la qual cosa comporta menys complicacions, com ara la luxació de la pròtesi després de col·locar-la, un dels problemes més freqüents i més temuts. Amb aquesta tècnica, aquesta complicació és inexistent, ja que es manté tota l’estructura de la càpsula de l’articulació, que sosté la pròtesi col·locada. Això té molta importància, ja que, segons les dades més recents dels registres d’operacions de pròtesis de maluc, la primera causa per canviar-les és per inestabilitat de les pròtesis i no per desgast.

Tampoc es donen seqüeles posteriors, com la dismetria entre les dues extremitats, és a dir, quan una extremitat queda més llarga que l’altra, precisament perquè la càpsula conservada gràcies a aquesta tècnica assegura en tot moment que no s’alteri la longitud de la cama.

Aquesta tècnica no és sempre recomanable, ja que cal adaptar la pròtesi a la morfologia òssia de cada pacient, considerant el pacient com un tot. Una bona elecció del tipus de pròtesi, un cirurgià expert i l’absència de complicacions i seqüeles gràcies a una tècnica mínimament invasiva seran la clau perquè el pacient pugui mantenir les seves activitats tot i portar una pròtesi de maluc.

vlcsnap-2016-04-18-17h37m30s931vlcsnap-2016-04-18-17h37m30s931

Una unitat d’elit en cirurgia de maluc

La Unitat de Maluc de l’ICATME de l’Hospital Universitari Dexeus - Grup Quirónsalud constitueix una de les unitats més reconegudes a tot Espanya, a Europa i a Amèrica, atès que és pionera en el desenvolupament de les tècniques medicoquirúrgiques més modernes en la patologia de el maluc i per la traducció d’aquesta experiència en aportacions en múltiples publicacions científiques. Com que es tracta d’un centre mundial de referència, l’ICATME de l’Hospital Universitari Dexeus - Grup Quirónsalud rep durant tot l’any metges estrangers i de la resta de l’Estat per fer estades instruccionals i aprendre de les tècniques quirúrgiques més avançades.

Sobre Quirónsalud

Quirónsalud és el grup hospitalari més important d’Espanya i el tercer d’Europa. Està present en 13 comunitats autònomes, disposa de la tecnologia més avançada i d’una oferta superior a 6.200 llits en més de 80 centres, com la Fundació Jiménez Díaz (FJD), Ruber, l’Hospital La Luz, Teknon, Dexeus, la Policlínica de Guipúscoa, etc., així com d’un gran equip de professionals altament especialitzats i de prestigi internacional.

Treballem en la promoció de la docència (set dels nostres hospitals són universitaris) i la investigació medicocientífica (tenim l’Institut de Recerca Sanitària de la FJD, únic centre investigador privat acreditat per la Secretaria d’Estat de Recerca, Desenvolupament i Innovació.

Així mateix, el nostre servei assistencial està organitzat en unitats i xarxes transversals que permeten optimitzar l’experiència acumulada als diferents centres, i la translació clínica de les nostres investigacions. Actualment, Quirónsalud està desenvolupant més de 1.600 projectes d’investigació a tot Espanya i molts dels seus centres fan una feina capdavantera en aquest àmbit, i són pioners en diferents especialitats, com la Cardiologia, l’Endocrinologia, la Ginecologia, la Neurologia i l’Oncologia, entre d’altres

Font: Hospital Universitari Dexeus
Etiquetes: traumatología | cadera | superpath | cirugía mínimamente invasiva