bloqueo trigger homsbloqueo trigger homs

El dolor crònic afecta a un de cada quatre espanyols, segons un estudi publicat en la European Journal of Pain. Aquesta condició no sols impacta en la qualitat de vida dels qui ho pateixen, sinó que també suposa un repte en el seu abordatge mèdic.

El Dr. Ricard Valdés, cap de servei d'Anestesiologia, Reanimació i Tractament del Dolor de l'hospital Universitari Dexeus, assenyala que "l'augment de casos podria estar relacionat, entre altres factors, amb diagnòstics tardans que retarden l'atenció adequada. La clau està en la prevenció: detectar el dolor abans que es cronifiqui i oferir alternatives terapèutiques per a alleujar-lo".

Quan acudir a la Unitat del Dolor

Si el dolor persisteix durant més de dos mesos, es considera crònic i és recomanable acudir a una Unitat de Tractament del Dolor per a trobar la millor solució.

A l'Hospital Universitari Dexeus, aquesta unitat compta amb un equip multidisciplinari liderat per anestesiòlegs i en col·laboració amb rehabilitadors, neurofisiòlogues, neuròlegs, traumatòlegs, neurocirujans, reumatòlegs, psicòlegs, acupuntors i fisioterapeutes, entre altres.

Cada pacient rep una avaluació diagnòstica segons el tipus i localització del seu dolor, la qual cosa permet establir un pla de tractament personalitzat amb objectius realistes de millora.


Tipus de dolor tractats en la Unitat del Dolor

Dolor d'origen espinal: associat a patologies de la columna, com a discopaties, artrosi vertebral o estenosi de canal.

Dolor muscular: provocat per sobrecàrrega o traumatismes, amb contractures que poden generar quadres dolorosos específics com la lumbociàtica.

Dolor neuropàtic: conseqüència de lesions en el sistema nerviós central o perifèric, com a neuropaties, neuràlgies o síndrome regional complex.

Dolor postoperatori: quan persisteix més de sis setmanes després d'una intervenció quirúrgica.

Dolor oncològic: derivat del càncer o els seus tractaments. En aquests casos, a més d'analgèsia convencional, es poden emprar tècniques com a bloquejos neurolítics o administració intratecal de fàrmacs.

Dolor associat a malalties reumatològiques: com a fibromiàlgia, síndrome de fatiga crònica o polimiàlgia reumàtica.


Hi ha diferents enfocaments terapèutics per alleujar el dolor crònic, que van des de tractaments mèdics fins a tècniques intervencionistes, rehabilitació física i suport psicològic.


A la Unitat del Dolor s’utilitzen diverses tècniques com ara bloquejos guiats, tractaments amb radiofreqüència, abordatge de punts dolorosos i procediments personalitzats segons les necessitats de cada pacient. A més, en els darrers anys s’han incorporat estratègies basades en la medicina regenerativa amb l’objectiu d’explorar noves vies en el tractament del dolor.


L’abordatge del dolor crònic és fonamental per millorar la qualitat de vida. Davant d’un dolor persistent, consultar amb un equip especialitzat pot ser clau en l’evolució del tractament.