L’al·lèrgia alimentària pot aparèixer a qualsevol edat i l’aliment responsable de la reacció pot haver estat tolerat anteriorment.

Proves en al·lèrgia alimentària: Per al diagnòstic de l’al·lèrgia alimentària es realitzen proves cutànies i, en ocasions, proves d’exposició o provocació oral.


  • Prick Test d’aliments: Consisteix en l’aplicació d’una gota de l’extracte de l’al·lergogen alimentari a testar a la part anterior de l’avantbraç. A continuació, es fa una lleugera punció amb una llanceta de punta curta a través de la gota de l’extracte i la capa més externa de la pell (epidermis). D’aquesta manera, es permet que l’extracte penetri a la pell i entri en contacte directament amb les cèl·lules responsables de les reaccions al·lèrgiques. Si el pacient està sensibilitzat a aquest extracte, apareixerà una petita pàpula o habó a la zona de la punció.
  • Prick by Prick: El Prick by Prick és una variant del Prick Test en què les substàncies testades són aliments en estat natural o fresc. Aquesta prova és especialment útil amb aliments vegetals: l’ús de l’aliment fresc augmenta la sensibilitat o fiabilitat de la prova en comparació amb els extractes comercials preparats en laboratori per a la determinació d’aquest tipus d’al·lèrgies. Usant l’aliment cru, ens assegurem que hi són presents totes les proteïnes que conté.
  • Prova d’Exposició Oral o Prova de Provocació Oral amb aliments: Consisteix en l’administració de l’aliment sospitós en dosis creixents per comprovar-ne la tolerància o confirmar l’al·lèrgia, quan no s’ha pogut establir un diagnòstic de certesa perquè els resultats de les proves cutànies i/o analítiques no han estat concloents. Aquestes proves s’han de realitzar sempre en un entorn hospitalari adequat i de manera controlada per un metge especialista en al·lergologia amb experiència. Generalment, es duen a terme a les instal·lacions de l’Hospital de Dia de l’Hospital Universitari Dexeus.