Contacte amb el Servei de Pediatria

Responsable: IDCQ HOSPITALES Y SANIDAD S.L.U. Carrer Zurbarán 28, Madrid (28010) Dades de contacte DPO: DPO@quironsalud.es Finalitat: Atendre correctament la seva petició d’informació. Procedència: Propi interessat. Legitimació: Interès legítim en respondre als seus dubtes i gestionar les seves cites. Destinataris: Les dades personals no seran comunicades a tercers excepte obligació legal o previ consentiment de l'interessat. Drets: Podrà exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició, portabilitat i limitació del tractament, com s'explica en la Informació Addicional.

Terminològicament la paraula "atòpica", que té un origen grec, fa referència a l'atòpia, a estar fora de lloc, a ser estrany.

Sobre el significat mèdic, el terme atòpia fa referència a una reacció d'hipersensibilitat (resposta exagerada del sistema immunitari) que presenten persones predisposades genèticament davant de diferents agents externs. En general, les persones que pateixen atòpia tenen familiars amb el mateix problema. Qui pateix atòpia pot presentar dermatitis atòpica i/o asma bronquial i/o rinitis al·lèrgica.

El sistema immunitari (les "defenses") s'encarrega de protegir-nos davant d'agents externs com són els virus i els bacteris. En les persones que pateixen atòpia aquest sistema immunitari reacciona de manera exagerada davant d'alguns agents externs reconeixent-los com a perjudicials quan realment no ho són. Aquesta resposta exagerada del sistema immunitari produirà els símptomes atòpics i, segons l'òrgan afectat, aquests símptomes seran diferents. Per exemple, si l'òrgan afectat és la pell, aquesta mostrarà els símptomes i els signes de la dermatitis atòpica, bàsicament èczemes amb picor. Si la reacció immunitària exagerada està als bronquis, la persona atòpica patirà asma i si aquesta reacció es presenta a la conjuntiva dels ulls i la mucosa del nas la persona afectada tindrà rinoconjuntivitis al·lèrgica.

Ser "atòpic" no vol dir tenir dermatitis atòpica; una persona afectada de dermatitis atòpica pot tenir asma o no, un asmàtic presentar o no dermatitis atòpica, una rinoconjuntivitis al·lèrgica pot estar present en un asmàtic, o no, etc, qualsevol combinació és possible encara que també poden presentar-se els símptomes de manera aïllada.

Presentar una dermatitis atòpica no implica ser al·lèrgic, encara que el fet de patir una dermatitis atòpica facilita poder desenvolupar diferents al·lèrgies ja que el punt de partida és el mateix, un sistema immunològic que té una resposta exagerada davant de diferents estímuls.