Contacte amb el Servei de Pediatria

Responsable: IDCQ HOSPITALES Y SANIDAD S.L.U. Carrer Zurbarán 28, Madrid (28010) Dades de contacte DPO: DPO@quironsalud.es Finalitat: Atendre correctament la seva petició d’informació. Procedència: Propi interessat. Legitimació: Interès legítim en respondre als seus dubtes i gestionar les seves cites. Destinataris: Les dades personals no seran comunicades a tercers excepte obligació legal o previ consentiment de l'interessat. Drets: Podrà exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició, portabilitat i limitació del tractament, com s'explica en la Informació Addicional.

El Helicobacter pylori és un bacil gram-negatiu responsable d'una de les infeccions més comunes al món. En països desenvolupats <10% dels nens menors de 12 anys estan infectats, però la majoria dels nens infectats amb H. pylori no presenten símptomes.

La infecció per Helicobacter pylori s'adquireix a la infància i segueix sent una causa important de malaltia d'úlcera pèptica (PUD) i càncer gàstric en adults. No obstant això, els nens i adolescents desenvolupen amb poca freqüència aquestes complicacions.

  • La gastritis antral (inflamació gàstrica), es presenta com la manifestació més comuna en els nens.
  • En nens amb gastritis crònica, duodenitis i úlcera pèptica (aquesta última poc comuna en nens) és típic el dolor epigàstric o troballes compatibles amb hemorràgia digestiva.
  • Els nens amb malaltia ulcera pèptica (PUD) es poden complicar amb hemorràgia digestiva, perforació, obstrucció, i mostrar signes clars de malaltia i evidència d'inestabilitat hemodinàmica o signes d'abdomen agut.
  • Els nens amb llarga PUD per H. pylori poden arribar a presentar anèmies moderades a severes (anèmia ferropènica) a causa del sagnat crònic no detectat i no tenir cap molèstia.

Experts recomanen que no es facin proves diagnòstiques davant d'H. pylori en nens amb dolor abdominal funcional (causa no orgànica), anèmia per deficiència de ferro (en iniciar l'estudi) o quan s'investiguin les causes de baixa estatura. Per contra, si suggereixen proves diagnòstiques no invasives davant d'H. pylori quan s'investiguen les causes de la porpra trombocitopènica immune crònica. (ITP).