UCI hospital de BadalonaUCI hospital de Badalona

La Unitat de Cures Intensives (UCI) és un entorn mèdic preparat per manejar pacients en condicions crítiques i complexes. Tot i això, és fonamental recordar que darrere de cada pacient hi ha una persona amb necessitats i emocions úniques, ja que, el propi estat de vulnerabilitat d'aquests pacients els pot arribar a provocar alteracions emocionals. Per aquest motiu, "és essencial que la Unitat i el seu equip de professionals no només s'enfoquin als aspectes físics de l'atenció als pacients, sinó que també considerin el seu benestar emocional i psicològic", destaca el Dr. Melcior Martínez, responsable de l'UCI de l'Hospital Quirónsalud Badalona.

Amb aquest objectiu, l'Hospital Quirónsalud Badalona disposa d'una UCI oberta per millorar la qualitat de vida dels pacients durant la seva estada a la Unitat. L'UCI oberta és una pràctica emergent en l'àmbit de la medicina intensiva que està canviant la manera com es dóna atenció als pacients. A diferència de les UCI tradicionals, on es limita l'accés dels familiars i es promou un entorn més restringit, a la UCI oberta es fomenta la participació activa dels acompanyants i es crea un ambient més inclusiu i centrat en el pacient. Aquesta innovadora aproximació ha demostrat beneficis tant per als pacients com per als familiars, millorant l'experiència de cura i els resultats clínics. "Aquesta iniciativa no només contribueix al benestar emocional del pacient, sinó que també ajuda a reduir l'estrès i l'ansietat associats amb l'hospitalització a l'UCI", apunta el Dr. Martínez. "A més, el fet que la nostra UCI compti amb amplis finestrals pels quals entra llum natural, ajuda a preservar el cicle son-vigilia dels pacients", afegeix l'especialista.

Aquesta iniciativa reflecteix una tendència creixent cap a la humanització al camp de la salut, demostrant que l'atenció mèdica pot i ha d'evolucionar per abordar totes les necessitats dels pacients, incloent-hi els aspectes emocionals i socials.


Un servei punter

L'UCI de l'Hospital Quirónsalud Badalona està preparada per fer servir totes les patologies crítiques i complexes, també de pacients postquirúrgics de qualsevol intervenció i complexitat. El servei està compost per un equip de professionals mèdics, infermeria i auxiliars d'infermeria especialitzats en teràpia intensiva i de llarga experiència. La Unitat està equipada amb tecnologia puntera, compta amb 6 boxes completament equipats amb un llit d'última generació, monitors per a mesurament continu de totes les funcions vitals connectats a un monitor central i alarmes a l'office d'infermeria. Cada box té un respirador artificial i bombes de perfusió de fàrmacs. A més, la unitat compta amb màquina de ronyó artificial i una màquina per a ecografia crítica (cardíaca, cerebral, pulmonar i abdominal) d'ús exclusiu del servei per als pacients ingressats a la UCI.