L’Hospital Universitari Dexeus ha realitzat la primera intervenció a Espanya per corregir l’escoliosi idiopàtica adolescent amb una tècnica que permet mantenir la mobilitat de la columna mentre es va corregint el grau de la corba, i poder realitzar activitat física i esport poques setmanes després de l’operació.

El 10% dels adolescents presenten escoliosi idiopàtica, una curvatura de la columna vertebral sense causa coneguda. Aproximadament un 1% dels adolescents (majoritàriament dones) amb escoliosi idiopàtica de més de 45 graus s’operen per corregir aquesta corba.

La tècnica tradicional per corregir l'escoliosi idiopàtica es basa en col·locar cargols a les vèrtebres afectades i dues barres que fixen la columna a la posició correcta, però impossibilitant el moviment de la mateixa i limitant la capacitat en la vida diària dels pacients. La tècnica coneguda com Anterior Scoliosis Correction (ASC, realitzada per primera vegada a Espanya a l'Hospital Universitari Dexeus - Grup Quirónsalud pel Dr. Juan Carlos Rodríguez Olaverri es realitza per via toràcica i es col·loquen la meitat dels cargols que en la tècnica tradicional per corregir les vèrtebres afectades . A més, aquests s'uneixen mitjançant una corda de manera que la columna no perd flexibilitat.

"Aquesta tècnica" ha explicat el Dr. Rodríguez Olaverri cirurgià traumatològic pediàtric especialitzat en columna, "segueix la mateixa teoria que els brackets a les dents. És a dir, corregeix sense fixar i amb els anys remodela la columna. Com no està fixa, la columna no té cap limitació del moviment. Així, el pacient pot tornar a fer activitat física al cap de tres setmanes i esport després de sis setmanes. Els esportistes d'alt rendiment poden tornar a posar-se en forma al cap de sis setmanes".

Habitacion 48h_webHabitacion 48h_web


"La pacient intervinguda presentava una desviació de 65 graus. Després de la intervenció, la corba ha disminuït a 12 graus, amb una previsió de correcció fins als 7 o 8 graus a través del creixement. L'endemà de l'operació, ja podia seure i una setmana després feia vida normal a casa", ha informat el doctor Rodríguez Olaverri.

Postoperatori més curt i menys dolorós

"El nou abordatge per via toràcica de la cirurgia correctora de escoliosi comporta una modificació substancial de la tècnica anestèsica clàssica implicant una major complexitat. No obstant això, el postoperatori és més curt, menys dolorós, menys agressiu i amb menor risc de sagnat" segons explica el Dr. Enric Monclús, cap de la Unitat d'Anestesiologia pediàtrica de l'Hospital Universitari DexeusEste enlace se abrirá en una ventana nueva.

La prevenció de la lesió medul·lar és un dels punts clau de la intervenció. "S'aconsegueix a amb un estricte control hemodinàmic durant tota la intervenció a través de tècniques de control i minimització del sagnat i assegurant la irrigació medul·lar" continua el Dr. Monclús. "A més, es realitzen estudis neurofisiològics intraoperatoris, per avaluar de forma continuada la funció medul·lar".

Hospital de referència

La tècnica ASC deriva de la Vertebral Body Thetering que també corregeix la columna sense fusionar la columna però que està limitada a corbes d'entre 45 i 60 graus i als nens encara en creixement. L'equip dels Drs. Betz, Antonacci i Cuddihy de l'Institute for Spine & Scoliosis de Nova Jersey van modificar la tècnica de manera que l'ASC està indicada per a un rang d'edat des dels 10 anys fins a adults, amb corbes toràciques, toràcic lumbars o lumbars d'entre 30 i 80 graus.

Fins ara s'han realitzat 280 intervencions amb dos anys de seguiment dels pacients que avalen els avantatges d'aquest nou abordatge per corregir l'escoliosi idiopàtica. A més de mantenir la mobilitat de la columna vertebral s'utilitza un enfocament de preservació muscular. A diferència de la cirurgia d'esquena invasiva tradicional, no es tallen els músculs de l'esquena, de manera que hi ha una interrupció mínima i una curació molt més ràpida. La pèrdua de sang és molt baixa gràcies a aquestes tècniques menys invasives.

Molt pocs cirurgians en el món estan utilitzant l'ASC per corregir l'escoliosi idiopàtica. Després d'aquesta primera intervenció a Espanya del Dr. Rodríguez Olaverri, l'Hospital Universitari Dexeus es converteix en un centre de referència europeu per a aquells pacients d'escoliosi idiopàtica que es vulguin operar amb aquesta tècnica.

Font: Hospital Universitario Dexeus